В центрі Одеси відкрили одну з найстаріших копалень

Джерело: ТСН

Підземний музей у центрі міста. В Одесі для відвідувачів відкрили одну з найстаріших копалень із видобутку черепашника. Тепер там шість тематичних залів, присвячених самому камінню і будівництву старої Одеси. Печери вже мають статус пам'ятки національного значення.

Біля входу в підземний лабіринт черга. А у підземеллі справжній аншлаг. В катакомбі Кантакузена пиляли черепашник ще найбільш примітивними способами. Пізніше видобуток в межах міста взагалі заборонили. Виробку вважають найстарішою в Одесі. Напис сокирою на стіні – 1812.

"Це найдавніша з відомих нам каменоломень, вік її вираховувався за місцем розташування, по системі відпрацювання, по написам знайденим тут і по архівним документам, принаймні власник цих ділянок князь Кантакузен в 14 році писав прохання", - зазначає працівник кафедри загальної та морської геології ОУ імені Мечникова Костянтин Пронін.

Тридцять тонн сміття та грунту вивезли з підземелля ентузіасти. Серед бруду виявили й чимало цікавих знахідок.

Старожили про катакомби під подвір'ям, звичайно ж, знали. Проте спускатися не наважувалися.

Між вирубаними у черепашнику стінами, більш сучасні цегляні перегородки. Адже після того, як видобуток тут припинили, катакомби у центрі Одеси були і бомбосховищем, і коморами для місцевих, і схованкою контрабандистів, і притулком для криміналу. Перші екскурсанти піднімаються на поверхню сповнені емоцій.

Загалом під Одесою та її околицями дві з половиною тисячі кілометрів катакомб. Більша частина з них досі не досліджена. Із центру міста спуститися під землю можна лише тут. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі