Луцький скульптор розкритикував стан меморіальних дошок у Луцьку

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Місто заповнене меморіальними дошками та скульптурами низького професійного рівня, - вважає скульптор-монументаліст Василь Рижук.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму 4 вересня.

Члени комісії розглянули звернення представників мистецької громадськості щодо стану дотримання законодавства у сфері спорудження творів монументального мистецтва. У зверненні просять обласну владу розглянути питання щодо створення та спорудження творів монументального мистецтва (пам’ятних знаків, пам’ятників, монументів, меморіальних комплексів) на території області та Луцька у рамках засідання спільних депутатських комісій з питань архітектури, культури, інтелектуальної власності та охорони культурної спадщини. Також просять повідомити громадськість про те, як керівництво області сприяє втіленню творчих задумів місцевих скульпторів в сфері монументальної скульптури.

Автор звернення, голова добровільного об’єднання скульпторів Луцька Василь Рижук зазначив, що при встановленні монументальних робіт у місті порушується законодавство. З його слів, місто наповнюється скульптурами та меморіальними дошками, виконаними на низькому професійному рівні, про авторів яких навіть нічого невідомо.

Увічнення пам’яті людей, які віддали життя за батьківщину, як відзначив скульптор, повинно відбуватися на високому рівні, дороговартісними скульптурами з якісних матеріалів. Він нарікав, що, як заслужений діяч мистецтв України, скульптор, який брав участь у міжнародних конкурсах, встановив у Луцьку лише одну скульптуру (погруддя Тараса Шевченка на будівлі облмуздрамтеатру) і зараз не має навіть робочої майстерні. Натомість, «усі будинки центральних вулиць вкриті дошками і ніхто не несе відповідальності».

Також він зауважив, що конкурси з оцінювання скульптур проводять не фахівці, а місцеві скульптори не мають можливості розмістити у місті жодної своєю роботи.

Начальник управління культури ОДА Валерій Дмитрук розповів, що рішення про спорудження та встановлення пам’ятників і пам’ятних знаків у першу чергу ухвалюють органи місцевого самоврядування, потім рішення погоджують містобудівні та архітектурні ради, а пізніше розглядає управління культури.

Голова комісії Петро Савчук пообіцяв намагатися сприяти участі скульптора у конкурсах, які у майбутньому відбуватимуться у місті.

Зрештою, члени комісії рекомендували долучати фахівців до процесу спорудження монументальних об’єктів.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі