Міський голова виправдовується: рішення про заборону мітингу було законним

Джерело: Луцька міська рада
  1. Новина відноситься до:

Луцький міський голова Микола Романюк запевнив, що рішення про звернення до суду щодо заборони проведення мирних зібрань на Київському майдані у 2012 році було законним.

Відповідне повідомлення опублікували на офіційному сайті Луцької міської ради.

Нагадаємо, 17 травня 2012 року тоді ще Президент України Віктор Янукович планував приїхати на Волинь. Напередодні політичні партії «Батьківщина» і «Свобода» подали заяву про пікет під стінами Волинської ОДА. Своєю чергою, Романюк звернувся до суду із вимогою заборонити проведення мирного зібрання.

Візит Януковича скасували, однак мер Луцька позов так і не відкликав. За словами депутата Луцької міської ради Андрія Осіпова, таким чином Романюк намагався прислужитися злочинному уряду. 

Проте, запевнив депутат, Микола Романюк перевищив свої повноваження, адже, відповідно до закону, рішення про звернення до суду про обмеження мирного зібрання може прийняти місцева рада або (та) виконком. Отже, міський голова діяв протиправно, порушуючи вимоги Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». 

Тому Осіпов вимагає офіційного розслідування дій Романюка і 15 вересня подав заяву до прокуратури міста щодо порушення міським головою законодавства (ст. 340 Кримінального кодексу України (Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій).

Своєю чергою, Романюк переконаний: законодавство не порушував. Для підтрвердження мер навіть публікує ухвалу Волинського окружного адміністративого суду від 16 травня 2012 року, яка дії Романюка виправдовує, мовляв, Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» не містить положень, які обмежували б повноваження міського голови на представництво інтересів виконавчого комітету у відносинах з судовими органами, в тому числі на подання позову до суду.

Також міський голова наголосив, що намагався заборонити мирні зібрання не тільки «Батьківщині» та «Свободі», а й «Партії Регіонів».

Андрій Осіпов все ж переконаний, що дії Романюка протизаконні. За словами депутата, міський голова порушив і демократичні принципи. Відтак, Осіпов планує звертатися до суду. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі