Колесо історії. Луцька вулиця австрійської адміністрації

  1. Новина відноситься до:

Вулиця Словацького частково лежить у гущі забудови. Інша її частина пролягає за драмтеатром. Тут ще донедавна зберігалася низка старих будинків. Зараз залишилося тільки три. Один будинок повністю розібрали й на його місці звели новий, інший суттєво перебудували, знищивши старий фасад.

На початку ХХ століття це була окраїна публічного саду, який розташовувався на місці нинішнього театру. Тодішня назва вулиці – Парадна. Тут збудували чимало дуже цікавих та оригінальних споруд у стилі модерн. Один із будинків – кутовий з куполом за проектом київського інженера-архітектора Трахтенберга. Зараз його вже немає.

Коли під час Першої світової війни у 1915 році австрійські війська захопили Луцьк, то в одному з будинків вони влаштували командування округу. Звідси відбувалося керівництво частинами армії Австрійської імперії на окупованій території округу. У міжвоєнний час це була престижна вулиця, на якій здавали помешкання. Тут не було гендлярського гамору буденного міста, а центральний район диктував свої високі ціни на житло. Тож тут селилися небідні мешканці й гості міста.

Нині на вулиці розташовані апеляційний суд, один із корпусів Волинської обласної державної телерадіокомпанії, кілька ресторанів. Житлова частина вулиці Словацького тягнеться від будівлі телерадіокомпанії в гущу приватної забудови.

Вулиця в 1930-х

Вулиця в наш час

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі