Під Луцьком розкопали унікальну римську мозаїку часів Октавіана. ФОТО

Під Луцьком розкопали унікальну римську мозаїку часів Октавіана. ФОТО

Спеціалісти з ЮНЕСКО уже виїхали.

У селі Струмівка під Луцьком, всього за кілометр-два від міста, одразу в трьох місцях знайшли унікальну римську мозаїку часів правління Октавіана Августа.

Мозаїка – у хорошому стані, лише місцями пошкоджена часом і людьми.

Її створення припадає на часи рабства і сильної державної ідеології, коли через мистецтво намагалися увіковічнити певні стандартні образи. У творах –  природні мотиви, рослинний орнамент, цитати з фольклорної творчості, абстрактні візерунки різних кольорів.

Мистецький твір виконаний маленькими керамічними квадратними плиточками. На них – шари клейно-паперових матеріалів пізнішого походження, які значно псують плитки і суцільність образу.

Неймовірно, але хоча минуло всього лиш 2000 років, авторство мозаїки у Струмівці встановити важко – жодна з робіт не підписана.

Відділ охорони культурної спадщини розгляне питання про присвоєння мозаїкам статусу пам’ятки.

 

Нехай цей жартівливий текст не вводить в оману, а слугує лише способом привернення уваги до культурної спадщини попередньої – радянської – доби.

Як виголошував римський правитель Октавіан Август перед зібранням сенаторів, «те, що не цінується сьогодні, буде цінуватися завтра». Зберігаймо!

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі