Розпочався процес ліквідації Волинської ОДТРК

Джерело: Волинська облдержадміністрація
  1. Новина відноситься до:

Наказ про припинення діяльності всіх обласних та регіональних державних телерадіокомпаній, Національної радіокомпанії України, державної ТРК «Культура» та студії «Укртелефільм» шляхом приєднання до Національної телекомпанії України керівництво Держкомтелерадіо видало ще наприкінці літа. 

Телерадіокомпанії до 15 листопада цього року повинні припинити свою діяльність, повідомляє прес-служба Волинської облдержадміністрації.

Процес припинення юридичної особи Волинської обласної державної телерадіокомпанії розпочався у четвер, 17 вересня, а це може призвести до того, що Волинь залишиться без власного регіонального мовника.

За словами генерального директора ВОДТРК Ольга Куліш, процес реорганізації шляхом приєднання до Національної телекомпанії України - один із найскладніших етапів утворення публічного акціонерного товариства «Національна Суспільна телерадіокомпанія України», оскільки, не припиняючи фактичного мовлення в ефірі, державні телерадіокомпанії повинні перетворитися у регіональні філії НТКУ без права юридичної особи.

Такий статус не зовсім влаштовує регіональних мовників, оскільки з’являється  загроза анулювання чинних ліцензій або їх частини на право мовлення на телеканалі «Нова Волинь», радіостанції «Луцьк», проводовому радіо одразу після припинення юридичної особи ОДТРК.

Не визначена також подальша доля й аналогових регіональних державних телеканалів і радіоканалів, які не передбачені законом для НСТУ.

До того ж, є ще одна проблема: процес реорганізації збігається з проведенням передвиборної кампанії в Україні.

«Зазвичай у такий період встановлюється заборона навіть на будь-які перевірки засобів масової інформації. Колектив телекомпанії сподівається, що протягом найближчого часу всі технічні, організаційні, правові неузгодження вдасться усунути, що реорганізація відбудеться згідно з чинним законодавством і що не постраждає від цього інформаційний простір Волині», - зазначила Ольга Куліш.

У колективі телерадіокомпанії готується до творчих змін. Із 28 вересня розпочнеться серія тренінгів Академії «Німецької Хвилі» для журналістів і режисерів Волинської ОДТРК. Окрім того, упродовж жовтня відбудуться Всеукраїнські конференції громадських організацій, де оберуть членів Наглядової Ради – найвищого органу управління майбутньої Національної Суспільної телерадіокомпанії України.

Як повідомили в облдержадміністрації, швидкий процес реорганізації може мати негативні наслідки, оскільки Волинь - прикордонний регіон, де частина території взагалі не покрита вітчизняним мовленням. Крім того, процес реорганізації ОДТРК саме в час проведення виборів до місцевих рад загрожує обернутися додатковими ризиками, позаяк волинська громада буде обмежена в інформації. Це при тому, що для північних районів області український мовник узагалі недоступний. Натомість мовлення сусідніх держав здійснюється без жодних проблем.

Тому керівництво Волинської ОДА для вирішення цих питань має намір звернутися до Держкомтелерадіо, Міністерства інформаційної політики України та Адміністрації Президента.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі