Територія Старого міста збільшиться вчетверо

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини
  1. Новина відноситься до:

Територія Старого міста простягатиметься від Луцького замку до меморіалу «Вічна слава» - таким пропонують ухвалити історико-архітектурний опорний план міста.

У Луцьку відбулося громадське обговорення історико-архітектурного опорного плану міста. Це є черговим кроком до ухвалення документу, який розширить охоронні межі культурної спадщини обласного центру Волині. Презентація плану та його обговорення відбулося в Луцьку у Галереї мистецтв 3-го серпня.

Під час громадськогоо обговорення виступив розробник проекту історико-архітектурного заповідника у Луцьку Богдан Колосок та нагадав, що в 1971-му році він розробив та затвердив проект, який став великим кроком для збереження історично-культурної спадщини Луцька. Та додав, що сьогоднішні кроки лише посилять його роботу й дадуть змогу дізнатися про древній Лучаськ чимало нового.

Зі слів начальника відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Петра Троневича, територія Старого міста буде в чотири рази більшою за площею, ніж нинішня, й простягатиметься від Луцького замку до меморіалу «Вічна слава».

«Також будуть затверджені охоронні зони. Як результат, у центральній частині міста можна буде проводити будівельні роботи лише після дослідження території археологами, на всій іншій частині міста теж вестиметься нагляд. Для прикладу, ми вже з міської казни заклали 200 тисяч гривень для археологічного дослідження вулиці Богдана Хмельницького, що передує капремонту вулиці в наступному році. й цим займуться фахівці зі столиці», - розповів Троневич.

Зі слів посадовця, багато проблем, які стосуються збереження істотко-культурної спадщини, пов’язані з відсутністю опорного плану ще на початку 2000-х років.

«Нагадаю, що в 2001-му році Луцьк внесли до списку історичних населених пунктів України. Відповідно, історико-архітектурний опорний план ми мали розробити ще тоді. Втім, підходимо до завершення цієї процедури лише зараз. Відповідно й через це у нас є багато проблем щодо збереження культурної спадщини міста. Після того, як план ухвалять, життя міста зміниться кардинально. Так, ми зможемо зберегти старі будинки, вікна, двері та проводити археологічні дослідження перед початком будівельних робіт, адже матимемо на це юридичні підстави», - наголосив Троневич.

Після обговорень та дискусій начальник управління містобудування та архітектури Луцькради Леонід Герасимюк закликав всіх долучатися з ідеями та пропозиціями.

Зауважимо, що після вивчення пропозицій готовий проект передадуть на розгляд та ухвалення депутатам Луцької міської ради. Це має відбутися вже найближчими місяцями.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі