Історія двох луцьких гвардійців

Джерело: ВолиньPost
  1. Новина відноситься до:

Понад 20 років присвятили службі у Внутрішніх військах та Національній гвардії брати-близнюки Роман та Руслан Коляда. Більшу частину цього часу вони пліч-о-пліч несуть службу в лавах військової частини 1141.

Про «сімейну» службу, кар’єру в Національній гвардії та спільні з братом ротації в зоні АТО наша розмова із старшим прапорщиком Романом Колядою.

«Ми з братом постійно разом ішли по життю, разом навчалися в технікумі і разом пішли служити в армію. Службу розпочинали в батальйонів забезпечення автомобільної роти Військового інституту Національної гвардії України в Харкові. Навіть коли в технікумі був випускний, ми вже проходили курс молодого бійця на базі інституту у Верхній Писарівці», - пригадує він. 

А з 1999 року брати Коляди розпочали службу у військовій частині 1141. Спочатку – водіями БТР. Проте на цьому вони не зупинилися і для вдосконалення своїх навичок вирішили навчатися далі. Для цього у 2002 році Роман та Руслан обрали Луцький державний технічний університет, який у 2006 закінчили за спеціальністю інженер-механік. 

Після закінчення навчання у виші вони разом продовжили службу в інженерно-технічному напрямку. Руслана Коляду призначили на посаду старшого техніка з безпеки дорожнього руху частини та начальника контрольно-технічного пункту, а Романа - на посаду старшого інструктора з водіння та начальника складу паливно-мастильних матеріалів.

З 2010 року і до нині старший прапорщик Роман Коляда проходить службу на посаді начальника служби радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту, начальника служби екологічної безпеки. Нині він також позаштатний виконувач обов’язків начальника інженерної служби та начальника служби пожежної безпеки. А лейтенант Руслан Коляда з 2013 року очолює взвод матеріального-технічного забезпечення.

Після початку російської агресії на сході України брати разом були чи не у всіх ротаціях. Лише в крайній ротації 2017-го року Руслан Коляда відповідає за технічне забезпечення наших військовослужбовців на сході, а Роман – у пункті постійної дислокації готує особовий склад з питань РЗБЗ та готується до наступної ротації.

Так, у квітні-травні 2014 року особовий склад військової частини 1141 виконував службові бойові завдання у Луганську та Маріуполі. Зокрема наші герої виявляли вибухонебезпечні предмети, вели інженерну розвідку зводили бліндажі, окопи, інженерні загородження.

У цей час луцькі гвардійці разом із іншими підрозділами брали участь у захисті управління МВС у Луганській області, обласного військкомату та Луганського аеропорту. В Маріуполі наші військові відбивали напад на будівлю міськвідділу поліції та військову частину Внутрішніх військ. 

Під час наступної ротації Роман та Руслан Коляди разом із іншими військовослужбовцями частини 1141 несли службу на східному кордоні в Амвросіївському районі Донецької області в населених пунктах Успенка, Олексіївка, Григорівка, Маринівка, Лисиче та безпосередньо на прикордонному пункті пропуску «Успенка». Тут вони також виявляли вибухівку, вели інженерну розвідку, організовували спорудження та обладнання окопів, бліндажів, блокпостів.

У цей час луцькі гвардійці зуміли не допустити незаконний перетин кордону колонами російських найманців, розвідувально-диверсійними групами противника, не раз після потужних обстрілів противника відбивали напади ворожих підрозділів. Попри використання крупнокаліберної артилерії та мінометів наші інженери забезпечили надійний захист для військовослужбовців.

У наступних ротаціях впродовж 2014-2017 років брати разом несли службу на позиціях у Слов’янську, Кураховому, Мар`їнці, Красногорівці, Гірському, Лисичанську, Сіверську, Різниківці, тощо. 

«Завжи, коли дозволяють обставини, намагаємося бути разом. Підтримка брата додає сили та впевненості, а в зоні АТО це буває дуже потрібно», - розповідає старший прапорщик Роман Коляда. 

ТЕКСТ - солдат Антон Бугайчук
ФОТО - з архіву Романа Коляди


 

Понад 20 років у війську: історія луцьких гвардійців Романа та Руслана Коляди

Амвросіїївський район, село Олексіївка, 2014

Амвросіїївський район, село Олексіївка, 2014

блокпост Тарани Амвросіївський район, 2014

блокпост Тарани Амвросіївський район, 2014

Курахово Донецької обл, 2015

Курахово Донецької обл, 2015

Луганськ 2014, УМВС

Луганськ 2014, УМВС

Маріуполь 2014, Аеропорт

Маріуполь 2014, Аеропорт

Мар'їнка, Донецька область, 2015

Мар'їнка, Донецька область, 2015

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі