Вийшла в світ велика книга про гестапо: цікаві факти

Джерело: dw.com
  1. Новина відноситься до:

Це перша настільки насичена фактами книга, яка розповідає про таємну поліцію "третього рейху", головний інструмент нацистського терору.

 

Колишня в'язниця гестапо в КоттбусіКолишня в'язниця гестапо в Коттбусі

Гестапо (Geheime Staatspolizei, Таємна державна поліція) - символ і головний інструмент терору в "третьому рейху". Гестапо з особливою жорстокістю переслідувало і знищувало всіх, кого нацисти вважали своїми противниками: комуністів і соціал-демократів, євреїв і гомосексуалістів, людей, які насмілилися засумніватися в непереможності німецької зброї, тих, хто слухав "ворожі радіостанції" і розповідав політичні анекдоти.

Історики Карстен Дамс (Carsten Dams) і Міхаель Штолла (Michael Stolle), які вивчили багато тисяч сторінок архівних документів, котрі познайомилися з безліччю свідчень - причому, як жертв, так і співробітників гестапо, написали вражаючу книгу (вид. C.H.Beck). Причому, це не просто зібрання фактів, а й їх аналіз.

За підтримки населення

Так, наприклад, розповідаючи про чисельність політичної поліції "третього рейху", автори підкреслюють, що вона була відносно невелика. У 1937 році в центральній штаб-квартирі гестапо в Берліні і 54 регіональних управліннях працювали 6500 штатних співробітників. На початку 1944 року їх було вже більше 30 тисяч, але і це не так багато, якщо врахувати населення і розміри "рейху", включаючи окуповані території. Скажімо, в Міністерстві державної безпеки НДР - "штазі" - було втричі більше співробітників, не кажучи вже про КДБ СРСР. Але гестапо спиралося на підтримку населення, на різні партійні і державні структури. У гітлерівській Німеччині це було доведено до досконалості.

Дуже цікаві і показові сторінки книги, де йдеться про тих, хто очолював гестапо. Першим шефом був Рудольф Дильс (Rudolf Diels), колишній референт політичного відділу прусського міністерства внутрішніх справ, який займався лівими радикалами, тобто, перш за все, комуністами. Цей досвід, а також те, що Дільса протегував Герінг (Дильс був одружений на його племінниці), і сприяли його призначенням. Правда, главою гестапо він пробув недовго, але саме при ньому сформувалися структури таємної поліції гітлерівської Німеччини, були випробувані методи роботи гестапо, форми взаємодії з іншими партійними і державними органами.
 

Рудольф Дильс, інтелігентний опортуніст, любитель вечірок, дамський угодник, дуже скоро зіткнувся в гестапо з інтригами, які він зовсім не вмів вести, і його "пішли" на підвищення: він став вищим державним чиновником на окружному рівні - спочатку в Кельні, а потім в Ганновері. Але і там і не ужився. Більш того: кілька разів йому самому довелося мати справу з гестапо - вже в якості підозрюваного. Причому, Дильса допитували не тільки за "довгий язик", а й за те, що він допомагав своїми професійними порадами тим, кому погрожували арешт і суд. Свого протеже і родича кілька разів виручав Герінг, але після невдалого замаху на Гітлера 20 липня 1944 року він вже нічого не міг зробити. Рудольфа Дильса, хоча і не причетного до змови, заарештували і помістили у в'язницю гестапо. Але йому пощастило: він пережив "третій рейх" і помер в 1957 році в результаті нещасного випадку на полюванні.

Музичний кат

Інакше склалася доля інших керівників таємницею державної поліції - шефа Головного управління імперської безпеки (РСХА) Рейнхарда Гейдріха (Rheinhard Heydrich) і його підлеглого і висуванця Генріха Мюллера (Heinrich Müller). Гейдріх виріс в родині директора консерваторії і сам був дуже обдарованим музично людиною. Він прекрасно грав на скрипці. Друге ім'я, яке дали йому батьки, - Трістан, в честь героя опери Вагнера. Але політика і "патріотичний" екстремізм були Гейдріху ближчими, ніж музика. Високий, світловолосий, спортивний, він подобався і Гіммлеру, і Гітлеру як істинний представник "нордичної раси". Він стрімко просувався по кар'єрній драбині. Після РСХА став в 1941 році заступником "рейхспротектор Богемії і Моравії". У 1942-му йому доручили особливо довірчу місію: він проводив Ванзейську конференцію, на якій в деталях була розроблена програма знищення європейських євреїв.

27 травня 1942 року на в'їзді в Прагу на Гейдріха було скоєно замах бійцями чехословацького руху Опору, спеціально для цього закинутими на парашутах з Англії. Гейдріх отримав важкі поранення і помер через кілька днів в госпіталі.

Виконавчий бюрократ

Генріх Мюллер, як розповідають люди які знали його і показують факти, був зовсім не схожий на той образ, який створив в "Сімнадцяти миттєвостей весни" Леонід Бронєвой. Мюллер у фільмі старший, товстіший і, так би мовити, интелектуальніший, ніж в житті. Насправді він був по натурі звичайним чиновником-канцеляристом. Але дуже виконавчим, ревним і працьовитим. У нацистській партії до нього ставилися насторожено: в НСДАП Мюллер вступив лише в 1939 році. Перше есесівське звання унтерштурфюрера отримав автоматично, ставши в 1934 році службовцям таємної поліції в Берліні. Однак прагнення його оцінили по достоїнству. У 1941 році Мюллер був уже группенфюрером СС і генерал-лейтенантом поліції. Противників режиму (і тих, кого вважали такими) переслідував нещадно і жорстоко. "

 

Головна штаб-квартира гестапо на Принц-Альбрехт-Штрассе в Берліні в 1945 році. Пізніше будівлю знесли дощенту. Сьогодні на цьому місці - меморіал, присвячений жертвам нацистського тероруГоловна штаб-квартира гестапо на Принц-Альбрехт-Штрассе в Берліні в 1945 році. Пізніше будівлю знесли дощенту. Сьогодні на цьому місці - меморіал, присвячений жертвам нацистського терору

З приводу смерті Генріха Мюллера існують найрізноманітніші версії. Одна: він загинув у травні 1945 року під час боїв за Берлін. У всякому разі, був знайдений труп в генеральському мундирі з його службовим посвідченням. Але де поховали останнього шефа гестапо, довгий час було невідомо. І ходили різні чутки: що Мюллера після 1945 року вивезли в СРСР і він працював на НКВД, що йому вдалося пробратися в Південну Америку і його бачили то в Чилі, то в Болівії, то в Парагваї ... Навіть з'явилися фальсифіковані щоденники Мюллера. Лише в 2013 році точно встановили, що головний гестапівець дійсно загинув в останні дні війни, і знайшли місце його поховання - братську могилу в Берліні.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі