Екс-депутат облради отримав політичний притулок у Данії

  1. Новина відноситься до:

Колишній депутат Волинської обласної ради від ВО «Свобода» Олександр Вікторов, якого звинувачують у хабарництві, отримав політичний притулок у Данії.

Про це повідомив сам екс-депутат на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, таке рішення прийняв Данський комітет біженців, до складу якого входять досвідчений суддя Данського національного суду, представники Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ Данії.

Вікторов наголосив, що отримав саме політичний притулок, а не інший захисний статус.

«Мені надали конвенційний статус, який передбачений §7, пункту 1 Закону про іноземців Данії. Він надається, коли людина підпадає під вимоги Конвенції ООН про статус біженців. Цей же статус отримав і колишній т.в.о. Міністра оборони України Валерій Іващенко у 2013 році. Під час оголошення рішення суддя наголосив на тому, що я маю право залишатись у Данії, навіть якщо буде ухвалений закон про реабілітацію, декілька проектів якого знаходиться у Верховній Раді. На той час уже був ухвалений у першому читанні проект Закону України про реабілітацію осіб, які були незаконно засуджені, який досі так і не ухвалений в цілому. Цей законопроект був перекладений данською мовою і розглядався на засіданні Данського комітету біженців у моїй справі», - йдеться у повідомленні.

Колишній депутат додав, що комітет у справах біженців врахував аргументи захисту, які українські суди ігнорували.

«Також врахували і порушення міжнародного законодавства, здійснені під час розслідування та розгляду моєї справи у суді, а також норм, зафіксованих у данському законодавстві, зокрема те, що жоден «свідок» у моїй справі не допитувався у присутності адвоката. Мною були надані більше 2-х коробок з-під ксероксу різноманітних доказів фальсифікацій та матеріалів справи, які вивчались і перевірялись», - зазначив Вікторов.

Він зауважив, що українцям отримати притулок у Данії, як і в інших країнах ЄС, – майже неможливо. Про це свідчить статистика на офіційному сайті Данії про еміграцію. Зокрема, як у 2013, так і в 2014 роках притулок у Данії отримали лише декілька українців. Військові дії в Україні не визнаються за достатню підставу для притулку, оскільки в Європі вважають, що такі люди можуть переселитися в інші області, де безпечно.

«Як і В. Іващенко, я буду добиватись скасування вироку і повної реабілітації, але після брудної піар-кампанії, яка знову розгорнулася проти ВО «Свобода», після нещодавніх провокацій поблизу Верховної Ради - це навряд чи можливо. В Україні питання реабілітації чи помилування, як і кримінальні переслідування, вже давно стали політично мотивовані. Схоже, що доведеться знову чекати, коли влада зміниться», - написав Вікторов.

Нагадаємо, екс-депутата Волиньради та колишнього директора КП «Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Олександра Вікторова звинувачують у виділенні та «бронюванні» за хабарі місць під поховання, а також у привласненні коштів комбінату. На початку 2013 року його засудили до 5 років позбавлення волі, а у березні цього ж року оголосили в розшук. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі