Колесо історії. Театр ляльок більше 100 років розважає лучан

  1. Новина відноситься до:

Історія волинського обласного театру ляльок почалася в далекому 1909 році за маленького електротеатру. У тому році член Луцької міської думи Л. Ельберт частково за власні, частково за міські гроші вирішив крутити фільми. Він відкрив електротеатр «Одеон», який став один із перших луцьких кінотеатрів, у той час – німих. Коли в 1920-х роках Луцьк опинився у складі Другої Речі Посполитої, міська влада вирішила зробити тут міський кінотеатр. За проектом архітектора Казимира Школьницького зробили добудову приміщення і 10 травня 1925 року Міський кінотеатр урочисто відкрили.

Після війни у приміщенні театру розмістили обласний драматичний театр імені Шевченка. Потім для нього збудували окреме приміщення, а в цьому утворили театр ляльок. Наприкінці дев'яностих театр грав роль сцени, на якій зароджувалося демократичне життя міста.

19 серпня 1989 року в театрі відбувалася установча конференція Волинського осередку Народного Руху України. Приміщення театру для такої події вибрали, бо це було нейтральне, аполітичне місце. На сцені вивісили жовто-блакитний прапор із тризубом. Зараз про цю подію нагадує меморіальна дошка на головному фасаді театру. Зовні театр має цілком радянське сталінське убрання – колони з зірочками, барельєфи з колосками. Але це не заважає театру бути в центрі багатьох культурних подій, особливо музичних. Зал театру має добру акустику, тож тут частенько проводять джазові фестивалі.

Театр у 1970-х

Театр у наш час

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі