Найкращі пляжі України

Джерело: TVI

Для тих, хто хоче відновити сили на березі моря або озера, ми зібрали найкращі пляжі країни, деякі з яких можуть похизуватися бездоганною інфраструктурою, а деякі – первозданною природою та унікальними властивостями води.

Окрім власного досвіду й порад знайомих, вже традиційним показником у виборі пляжу для українців є Блакитний прапор – своєрідний знак якості, який присуджує міжнародна Фундація екологічної освіти із центральним офісом у Копенгагені. Цьогоріч блакитну нагороду отримали 10 українських пляжів. Лише один із них знаходиться в окупованому Криму. Два – на Дніпрі, у столичному Гідропарку. Пропонуємо подивитися, які ще пляжі і за що здобули престижну відзнаку, а також пошукати їм менш комфортабельну, зате більш затишну й екзотичну альтернативу.

Морські пляжі

Більшість пляжів, які наразі хизуються блакитним прапором, розкинулися в Одесі та її околицях.

Два пляжі у селі Фонтанка

Забудовник "Чорноморської рів'єри" вирішив заманювати майбутніх мешканців житлового комплексу не лише дворовою інфраструктурою, але й пляжем, який рік тому відкрив тодішній губернатор області Михайло Саакашвілі.

Облаштовували його кілька років, адже спершу тут був обрив і непридатне для купання дно. Наразі ж гості нахвалюють чистоту піску і моря, а також широкі можливості для відпочинку. Тут є футбольне поле, волейбольний майданчик, місцина для тренувань і боксерський ринг. Також працює пункт швидкої допомоги.

Як дістатися: Автобусами і маршрутками з Одеси

 

"Причал-1", пляж "Ланжерон"

Пляжний комплекс, який знаходиться на території пляжу Ланжерон, хизується заповітним прапорцем вже другий рік поспіль.

Насправді це пляж при ресторані, але відпочити тут можна безкоштовно. Для всіх працюють роздягальні, душові й навіси від сонця. За інформацією господарів, воду  щодня тестують на відповідність санітарним нормам. Люди з особливими потребами можуть скористатися пандусом, який дістає аж до моря, спеціально обладнаним душем і вбиральнею, а тапчани їм видають безкоштовно. Для інших ціна оренди лежака і парасолі – 100-120 грн в залежності від дня тижня.

Як дістатися: Пляж знаходиться на Трасі Здоров'я, на яку можна вийти з Французького бульвару.

 

Caleton, пляж "Дельфін"

Пляжний клуб-ресторан в іспанському стилі. Із оздоб – кілька пальм і помаранчевий носоріг. Власники хваляться чистотою та великим зручним пірсом для людей з особливими потребами, на якому вранці люблять займатися йогою. За відгуками, у морі можна знайти мідії та красиві камені.

Ціни на шезлонги тут починаються із 150 грн. За більшу суму можна орендувати диван чи альтанку. 

Втім, увечері тут грають діджеї, і гучна музика до душі далеко не всім. У мережі скаржаться, що вечірки заважають відпочивати на навколишніх пляжах.

Як дістатися: Теж знаходиться на Трасі Здоров'я

 

Міський пляж Чорноморська

Чорноморськ – рекордсмен за кількістю блакитних прапорів, адже отримує нагороду сьомий рік поспіль.  Пляж і море регулярно чистять, а пісок ще й просіюють. У відгуках здебільшого нахвалюють стан рекреаційної зони. Мовляв, для муніципального пляжу це "просто фантастика". До речі, любителі зручностей за ціною від 40 грн тут можуть орендувати шезлонг.

Як дістатися: із Одеси на автобусі або маршрутці за 40 хвилин.

 

Пляж готелю "Дачник"

Пляж готельного комплексу в селищі Грибівка, за користування яким вимагають заплатити 150 грн на день. У цю ціну включили лежак і парасолю.

Як дістатися: Автобусом 86а з Одеси

 

Екзотична альтернатива: Тим, хто готовий проміняти зонтики і шезлонги на дику природу і романтику будуть до душі пляжі на острові Джарилгач або Кінбурнській Косі. Детальніше читайте тут.

 

Пляжі на озері

 

Горащиха у Пущі-Водиці – єдине з озер, яке має пляж, нагороджений блакитним прапором. Це найбільше озеро на курорті, що утворилося в результаті розливу притоки річки Котурки. Вода тут прісна і частково проточна.

Піщаний пляж розкинувся серед сосен, але має всі атрибути цивілізованості – лежаки, туалет, сміттєві баки, рятувальну станцію, паркінг, тренувальний та дитячий майданчики. Також можна взяти напрокат човен або катамаран (ціна – від 40 грн). Або ж поспостерігати за качками, поблукати лісом і погодувати білок.

Як дістатися: на маршрутці від Нивок, або трамваєм №12 від Контрактової площі або площі Шевченка до зупинки 7-а лінія.

 

Пляж на озері Світязь блакитної відзнаки не отримав, зате сама водойма входить у список "7 чудес України" і є одним з улюблених туристичних  об'єктів українців. Водойма належить до Шацьких озер, пляж тут піщаний і пологий, вода прозора. На Світязі зручно відпочивати з маленькими дітьми - метрів 50, а то й більше від берега озеро мілке, не глибше, ніж по коліно дорослому.

Можна взяти напрокат човен чи катамаран і роздивитися краєвиди з середини озера. До речі, у центрі Світязя розташований острів, на якому розкошують баклани і сірі чаплі. А от з туалетом, душем, роздягальнями і смітниками тут проблеми.

Як дістатися: До Ковеля – потягом, а звідти – маршруткою чи автобусом.

 

Екзотична альтернатива

Багатьох українців захоплює екзотичних рожевий колір озера Сиваш та фантастичні краєвиди навколо. Насправді, Сиваш – це лиман Азовського моря, відділений косою – Арбатською стрілкою. Водойма розділяє окупований Крим і континентальну Україну. Вода у Сиваші дуже солона і багата на цілющі мікроелементи. Через це його називають українським мертвим морем, а ропу використовують для створення косметичних препаратів. Одна з фішок озера рожеве забарвлення води на деяких ділянках. Це водорості, намагаючись пристосуватися до надмірної кількості мінералів, виробляючи бетакаротин.

Як доїхати: Зупинитися можна на курортах селищ  Генічеська Гірка, Щасливцеве та Стрілкове. Їхати автобусом до Генічеська, а потім автобусом чи маршруткою до обраного села.

 

Біле озеро на Рівненщині славиться високим вмістом гліцерину – чудово живить шкіру і навіть лікує від деяких шкіряних хвороб. Вода чиста і прозора, а вхід в озеро дуже пологий, хоча у деяких ділянках глибина сягає 26 метрів. Тут є дві бази відпочинку, а за 20 грн на добу можна розміститися з наметом у наметовому містечку. Також пропонують на прокат човни, катамарани і скутери.

На березі гніздиться чимало пташок, тож можна поспостерігати за лелеками, качками і гусаками.

Як дістатися: З Рівного маршруткою до села Рудка

 

Блакитні озера на Чернігівщині знаходиться у хвойному лісі і утворилися в результаті затоплення кварцевих кар'єрів. Кварцевий пісок і зараз лежить на дні водойм, надаючи воді незвичайного блакитного забарвлення. Купання в озерах вважається корисним для опорно-рухової системи. Тут є огороджена зона, де можна орендувати будинок або потренуватися на спортивному майданчику. Розмістити намет на території з охороною коштуватиме від 50 грн на добу.  Хоча про озера знають далеко не всі українці, у високий сезон туристів тут вистачає.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі