(Не)відомі волиняни: видатний художник «Завадо»

(Не)відомі волиняни: видатний художник «Завадо»
  1. Новина відноситься до:

Видатний європейський художник та педагог Ян Вацлав Завадовський народився 14 квітня 1891 року в с. Скобелка на Волині, зараз однойменне село в Горохівському районі Волинської області. В процесі пошуку інформації про відомого волинянина, нам вдалось натрапити на метрики його родини. В документах вказано, що його батько Теодор Завадовський та матір Текля Буткевич, які проживали в Скобелці, були австрійськими підданими. Обоє одружились у 1885 році в Кисилині. В сім’ї було п’ятеро дітей: Генрик Ярослав (1887), Віктор Євгеніуш (1880), Хелена (1890), Ян Вацлав (1891) та Зигмунт (1892).

Про дитячі роки майбутнього художника ми не маємо відомостей. Знаємо, що в 1910-1912 роках Ян Вацлав здобував освіту в Краківській академії мистецтв. Його вчителем там був Джозеф Панкевич. На курсі із Завадовським вчились такі відомі французькі художники як Мойсей Кіслінг та Шимон Модштайн. Молодий художник товаришував з таким знаним італійським митцем як Амадео Модільяні, який намалював на пам'ять Завадовському його портрет.

У 1912 році Вацлав вирішив залишити родину та переселитись в Париж. По дорозі до французької столиці він деякий час проживав у Відні та Венеції. Після переїзду до Франції Завадовський почав підписувати свої роботи як «Завадо». Новий псевдонім підхопили його друзі, відтоді так його називали всі.

В 1913-1914 роках уклав контракт із галереєю Cassirer у Берліні, брав участь в її виставках, також виставляв свої малюнки в Дюссельдорфі, Мюнхені.

Після смерті приятеля Модільяні у 1920 році в Парижі Завадо зайняв його майстерню. В столиці він став членом Товариства польських художників (Cercle des Artistes Polonais) та Товариства художників «Єдинорог». В якийсь момент Вацлав вирішуєив покинути богемну столицю Франції та оселитися в маєтку Орсель у Провансі. На творчість Завадовського дуже вплинули художники голандського бароко.

Як художник Завадовський часто виставляв свої роботи в паризьких салонах, був відомий в Польщі, де його творчість також цінувались. Найчастіше їх можна було побачити на виставках Варшави, Кракова та Лодзі. В 1975 році відбулась грандіозна виставка його робіт в Краківському палаці мистецтва.

Відомо, що в Франції Вацлав одружився з Тамарою да Маса (Франковською). В подружжя народилось четверо дітей. Помер Вацлав Завадовський 11 листопада 1982 року в французькому Провансі. Сьогодні велика колекція полотен художника знаходиться в фондах Історичного музею міста Санок.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі