Конфлікт на Донбасі можуть заморозити, - Кучма

Джерело: ТСН
  1. Новина відноситься до:

На Донбасі можуть створити "заморожений конфлікт".

Про це заявив представник України у Тристоронній контактній групі, екс-президент України Леонід Кучма.

"Вся ситуація (на Донбасі – прим.ред.) ведеться до того, щоб був заморожений конфлікт. І чим далі, тим менше події України звучать у світовому співтоваристві. У Європі в ЗМІ про те, що відбувається в Україні, практично немає нічого", - наголосив він, порівнявши збройне протистояння на сході України із конфліктами у Карабаху, Придністров'ї, Абхазії, Південній Осетії та на Кавказі.

"Скільки різних комісій було на різних рівнях створено, і що, хоч одна проблема вирішена? Ні. А бачимо хоч світло у кінці тунелю, що вона буде вирішена? Ні. І світ, здається, погодився з тим, що ці проблеми у такому стані - і в Грузії, і в Молдові, і в Азербайджані...", - зазначив Кучма.

Водночас на його думку, Україна не зможе вирішити проблему Криму, Донбасу і цілісності країни війною з РФ.

"Потрібно дійсно шукати всі можливі канали, дипломатичні, економічні, політичні засоби, щоб припинилася бійка - на Донбасі, насамперед. Щоб межа була російсько-українська, а не так - 600 км кордону, які не будуть контролюватися - що це таке?... І незрозуміло, які там процеси відбуваються", - запевнив колишній президент України, зауваживши, що гарантією у цьому питанні повинна бути миротворча місія ООН.

Окремо Кучма зазначив, що наразі існують погляди, що для врегулювання військової кризи на Донбасі слід розширювати формат переговорів, не обмежуючись лише представниками "нормандської четвірки".

"Україні хочеться, щоб участь у переговорах брали насамперед всі країни, які підписали Будапештський меморандум - і США, і Великобританія. Ще було б добре, щоб участь взяла і Китайська народна республіка... Ми повинні бити в усі дзвони і не дати можливості спустити ситуацію на гальмах... А такі бажання є, і голоси лунають, насамперед, від тих, хто має безпосередній стосунок до "нормандської четвірки". Нас це хвилює. Але ми сподіваємося на краще", - підсумував Кучма.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі