(Не)відомі волиняни: засновник українського театру Микола Певний

(Не)відомі волиняни: засновник українського театру Микола Певний
  1. Новина відноситься до:

Хоч і народжений на Полтавщині, Микола Певний може сміливо вважатися волинянином, адже прожив тут багато часу і творчими зусиллями фактично заснував український театр в Луцьку.

Микола Герасимович Певний народився у Полтаві 23 січня 1885 року.

 

Микола Певний – засновник українського театру в Луцьку. Колаж Олександра Котиса

 

Батько Герасим Михайлович Певний був редактором «Полтавських губернських відомостей» і власником електричної друкарні. У Гарасима Михайловича і його дружини, Агрепини Тимофіївни Лабинської, було чотири сини - Олександр, Микола, Петро і Георгій (Юрій), та три доньки – Надія, Антоніна (Тося) і Марія. В родині також ріс син брата Василя, одноліток Петра Герасимовича, Аполлон Васильович Певний.

Середню освіту Микола здобував у Торговій школі міста Єлисаветград (сучасний Кропивницький). У віці 19 років Микола Певний став студентом Варшавської політехніки. Розпочалась Перша світова війна і хлопець пішов на фронт. В одному із боїв Певний був поранений в руку, після чого його направили на лікування в один із московських госпіталів. Одужавши, він  поїхав до Петрограду.

Варшавська політехніка

Там розпочався новий етап життя Миколи Певного, пов'язаний із театром. Саме там він розпочав своє навчання на драматичних курсах. У1918 році став учасником трупи Московського художнього театру.

Наприкінці 1918 року Микола Певний переїхав до Києва. Там отримав роботу в Українському державному народному театрі. Потім була знову служба в армії, але тепер в українській.

У 1921 році Микола Певний – уже актор у театрі міста Ужгород. Там його зводить доля з акторкою Ніною Машкевич, яка через два роки знайомства стала його законною дружиною.

У 1927 році Миколі запропонували роботу в часописі «Українська нива» у Варшаві. Микола погодився на пропозицію і разом з дружиною переїхав до польської столиці. Редактором часопису був брат Миколи – Петро Певний. Часопис виходив сім разів на місяць.

Антоніна Певна

Обкладинка одного з номерів "Української ниви"

Але молода сім’я не довго затрималась на новому місці. Редакція часопису «Українська нива» в 1928 році переїхала з Варшави до Луцька. Часопис в Луцьку виходив в період із 1928 по 1937 рік як орган Волинського Українського об'єднання (ВУО) при допомозі волинського воєводи Генріка Юзевського. У своїх публікаціях «Українська нива» пропагувала польсько-українську співпрацю.

Саме Луцьк став місцем творчого злету для Миколи та його дружини.

18 листопада 1928 року подружжя Певних заснувало тут український Волинський театр. Першою виставою став «Гетьман Дорошенко», на основі п’єси Лариси Старицької –Черняхівської. Вистава пройшла в приміщенні  клубу «Рідна хата». Основу репертуару становили  твори М.Садовського, І.Карпенка-Карого, М.Кропивницького.

Певні і театральна трупа

Певні у Луцьку біля міського парку. Фото 1930-х

В 1936 році трупа театру нараховувала 32 людини, з яких 4 були музикантами та технічним персоналом. Найвдомішими акторами були Зботанів П., Куліш П., Певна Н., Певний М., Лісовик М., Неделко О. та інші.

З часом гурток «розрісся» до цілковито професійного колективу – із фундаментальною художньою частиною, гастролями по всьому Волинському воєводству, з трупою у 30 осіб. За 11 років існування театр підготував понад 40 прем’єр – здебільшого, творів української та зарубіжної класики як драматичного, так і музичного жанру.

– пишуть автори в історії волинського драмтеатру.

В кінці 1939 року Миколу Певного заарештувало КДБ. Директора театру  вивезли до Києва, там він став в’язнем однієї з тюрем. А в 1940 році його розстріляли в Биківні.

Антоніна Певна була заслана на каторжні роботи в Сибір, де прожила до 1982 року.


Ілюстрації Олександра Котиса.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Lodomeria (Тетяна Яцечко-Блаженко)

Коментарі