Колесо історії. Луцька вулиця імені польського повстанця

Колесо історії. Луцька вулиця імені польського повстанця
  1. Новина відноситься до:

Нинішня вулиця Ковельська в Луцьку у міжвоєнний період ХХ століття носила назву Тадеуша Костюшка. На старому фото – її вигляд на початку біля перетину з головною міською вулицею Ягеллонською (тепер Лесі Українки).

Вулиця Ковельська формувалася від Глушецьких воріт (район Хрестовоздвиженської церкви) на захід вздовж господарської дороги, що вела до водяного млина і переправи через річку. У ХІХ столітті входила до складу Шосейної. Забудовували її переважно двоповерховими будинками. На зламі століть було зведено споруди цегляного стилю, частина з яких збереглася. Глибше у квартал за цими будинками розташовувався паровий млин. Згодом тут було зведено першу електростанцію.

Та частина Ковельської, що за мостом, колись звалася Красненською. Там розташовувалася пошта, а пізніше в тому ж приміщенні – повітова поліція. Звідси у 1904 році було влаштовано перший у Луцьку телефонний зв’язок з поліційними дільницями, пожежною командою і квартирою начальника повітової поліції. До цієї мережі одразу приєдналися повітова управа, лікарня, банки, готелі, адвокати, військові. У кінці вулиці був пивзавод Шнайдера, а на початку – фабрика сільськогосподарських машин братів Свобод.

У 1916 році Красненська та відтинок Шосейної об’єдналися у Варшавську. А в 1920 році її перейменували на Тадеуша Костюшка. У 1941 році отримала назву Ковельська.

Вулиця Костюшки в Луцьку у 1920-х. polona.pl

Вулиця Ковельська у наш час. Фото автора

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі