Лучанин змайстрував велотаксі

Лучанин змайстрував велотаксі
  1. Новина відноситься до:

Лучанин Микола Воляник – затятий велолюбитель. Нещодавно він разом зі своїм татом і друзями змайстрував перше в місті таксі-велосипед й уже навіть встиг покатати на ньому перших пасажирів.

У майбутньому 22-річний конструктор планує влаштовувати для лучан і гостей міста велоекскурсії і заробляти цим на життя.

«Понад два роки я виношував план впровадження у Луцьку велотаксі. Коли почав цікавитися цією темою, виявилося, що у світі користуються таким транспортом дуже давно. Ознайомившись із конструкціями популярних у багатьох країнах Азії велорикш, побачив, що вони геть недосконалі. Тоді й збагнув: мушу спроектувати велотаксі самотужки, враховуючи усі закони фізики та дотримуючись правил безпеки для пасажирів», – розповідає молодий чоловік.

Цінними виявилися знання та вміння Миколиного батька, майстра по металу, спільно з яким уже зробили три велокарети.

«Ми не мали жодних схем, робили все так, як розуміли. Спершу виготовляли раму, потім – кабіну. Доводилося навіть кілька разів переробляти зроблене. Довго мудрували над гальмами і дахом. Та й загалом ретельно продумували кожне рішення. Тепер точно можу сказати, що, незважаючи на погані дороги, пасажирів не трястиме, адже амортизаційна система поглинає усі коливання. А сама карета зручна і комфортна», – переконує Микола.

Для велотаксі розробили навіть спеціальний пристрій, який повністю керує усіма габаритами – майже як в автомобілі. Поки що незвичне таксі не має визначеного режиму роботи. Тим паче, нині триває робота над технічним удосконаленням уже змайстрованих велорикш.

«Я маю за мету запустити повноцінну мережу велотаксі у Луцьку. Певен, що воно матиме попит. Головне – дати змогу людям випробувати незвичний сервіс», – ділиться планами Микола Воляник.

Нині ж натхненний ідеєю хлопець шукає інвесторів, які зацікавилися б його пропозицією. Ясна річ, аби поставити на ноги такий бізнес, потрібно вкласти чималі кошти. Адже виготовлення одного велотаксі коштує близько трьох тисяч доларів. І це не враховуючи роботи над ним, зауважує розробник. 

«Із надходженням більших коштів хочу обладнати велотаксі GPS-навігацією і створити можливість замовляти наші послуги через інтернет, де можна буде відслідкувати місце перебування велорикші», – пояснює Микола.

На цьому модернізація велотаксі не завершиться. У планах Миколи Воляника – встановити на кожен транспортний засіб електродвигун, який живитиметься від енергії сонячних батарей. 

«У такий спосіб нам вдасться досягнути такої швидкості, яка зможе дорівнювати середній швидкості автомобіля», – запевняє він. 

Готовий уже й бренд «Jump-in», що англійською означає «застрибуй». До слова, у велотаксі вміщається дві дорослі людини, хоча велопрогулянку містом можна влаштувати для одного дорослого і двох діток. Микола Воляник обіцяє, що вартість поїздки на велорикші буде цілком доступною для містян і туристів. 

«Повністю об’їхати увесь центральний парк великим колом вартуватиме 40 гривень. На перспективу, коли запрацюємо як повноцінне таксі, по місту будемо брати 15 гривень за посадку, 5 гривень – за кілометр дороги. Пасажирів може бути максимум двоє. Боятися не треба: 240 кілограмів моя велорикша витримує без проблем», – поділився Микола Воляник.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Алла САДЕЦЬКА

Коментарі