Волинський союз футболу: як це було

Джерело: Монітор Волинський

Навесні 1928 р. було створено Волинський підокруг футболу. Збори представників клубів-засновників відбулися 6 травня 1928 р. у Рівному.

Перші офіційно задокументовані футбольні матчі на теренах Волинського воєводства (сучасні Волинська та Рівненська області) зіграли в 1921 р. Хоча збереглися свідчення про футбольні змагання в Рівному і Здолбунові в 1917–1918 рр.

У 1922 р. волинські футбольні клуби увійшли до складу Люблінського окружного союзу футболу (далі окружний союз футболу – ОСФ). Але з плином років та збільшенням самодостатніх футбольних дружин Волині, а паралельно з відвертим небажанням клубів Люблінщини змагатися з волинянами, актуальним стало питання створення власного керівного футбольного органу.

Головним ініціатором «незалежності» волинського футболу можна вважати офіцера 13-ї дивізії піхоти, керівника Військового спортивного клубу (ВСК) «Галлерчик», капітана Тадеуша Рожека. Заручившись підтримкою свого та інших клубів Волині, Тадеуш Рожек звернувся до керівництва Львівського ОСФ із проханням утворити під своїм патронатом Волинський підокруг.

Волинський підокруг футболу розпочав діяльність із появою повідомлення Львівського ОСФ № 4 від 30 березня 1928 р. Залишалося, щоб формально затвердили створення підокругу самі волиняни. 

Історична для футболу Волині подія відбулась 6 травня 1928 р., коли в Рівному в приміщенні спортивного клубу «Гасмонея» представники десяти клубів оголосили про створення Волинського підокругу футболу. Протокол історичних зборів представників клубів-засновників зберігається в Державному архіві Рівненської області. 

На зборах були присутні представники ВСК «Галлерчик» із Рівного (капітан Тадеуш Рожек, який із 1926 р. одночасно виконував функції тренера та гравця команди), Польського гімнастичного товариства (ПГТ) «Сокіл» із Рівного (Ернест Фіала, чех за національністю, багаторічний тренер «Сокола» і збірної Рівного), ВСК із Ковеля (Тадеуш Рожек представляв цю команду за дорученням ковельчан), Єврейського спортивного клубу (ЄСК) «Гасмонея» із Рівного (Захаріaш Вєрний, президент клубу), ВСК 43-го полку піхоти із Дубна (Ян Хоєцький, гравець-лідер ВСК із Дубна, колишній гравець ВСК у Ковелі), ЄСК «Гакоах» із Дубна (Шимон Судобицький, президент клубу), ЄСК «Гасмонея» із Луцька (Гальперін, президент клубу, ім’я нам не відоме), Товариства охорони здоров’я (ТОЗ) із Рівного та Острога (обидва клуби представляв президент ТОЗ із Рівного Камерман, ім’я якого нам не відоме). Представник ЄСК «Гасмонея» з Ковеля не прибув, але клуб увійшов до числа засновників підокругу.

Крім того, до зборів долучилися делегат Колегії суддів, поручник Роман Шпіндура з Рівного (екс-гравець ВСК «Галлерчик», чинний арбітр, обслуговував матчі до 1934 р.), член Варшавської колегії суддів Юзеф Бачковський із Ковеля (судив поєдинки волинських змагань до 1935 р., пізніше був головою Волинського союзу хокею на льоду в 1935–1939 рр.). Були присутні також представники преси, зокрема «Еха рівненського» і «Пшегльонду спортового» (Краків). 

На зборах обрали правління Волинського підокругу. До нього увійшли голова Тадеуш Рожек (у 1929–1931 рр. – віце-президент Волинського автономного округу футболу, в 1933 р. – віце-президент Волинського окружного союзу футболу), секретар Людвік Кохановський, скарбник Гальперін та члени правління Ернест Фіала, Захаріaш Вєрний, Евгеніуш Хшановський, Камерман. 

18 травня 1928 р. Львівський ОСФ затвердив склад команд-учасниць Волинського підокругу. Клас А підокругу створили клуби, які перебували в класі А Люблінського ОСФ у 1927 р., тобто ВСК «Галлерчик», «Сокіл» із Рівного і ВСК із Ковеля, та фіналіст класу B Люблінського округу 1927 р. «Гасмонея» з Рівного. Клас B утворили клуби класу B Люблінського ОСФ попереднього року (ВСК 43-го полку піхоти з Дубна та «Гасмонея» з Ковеля) і резерви клубів класу А. Клас C – всі клуби, що вступили до підокругу: «Гакоаг» (Дубно), «Гасмонея» (Луцьк), ТОЗ (Рівне), ТОЗ (Острог), «Сокіл» (Сарни), «Стрілець» (Здолбунів), «Гасмонея» (Луцьк). 

Перші офіційні поєдинки волинських змагань відбулися 3 червня.

У 1929 р. Волинський підокруг отримав статус Волинського автономного округу в складі Львівського ОСФ, а його президентом став Вітольд Горовіц – представник ПГТ «Сокіл» (Рівне). В 1932 р. Польський союз футболу надав волинянам повну незалежність – був створений Волинський окружний союз футболу. Президентом Волинського ОСФ, садиба якого до 1935 р. знаходилась у Рівному, а з 1936 р. в Луцьку, в 1932–1933 рр. був полковник Броніслав Пругар-Кетлінг (у ніч із 15 на 16 вересня 1939 р. вояки 11-ї Карпатської дивізії під командуванням полковника Пругара-Кетлінга розгромили на Львівщині моторизований полк СС «Германія»), з лютого до серпня 1934 р. – підполковник Юзеф Кусь, із вересня 1934 р. до 1935 р. – майор Леопольд Окуліцький (на той час керівник штабу 13-ї дивізії піхоти, пізніше генерал Війська Польського, співзасновник Союзу збройної боротьби та Армії Крайової, останній головний комендант Армії Крайової), у 1936–1939 рр. – Луцький повітовий староста Ян Косцьолек.

Із роками Волинський округ футболу розширювався і кількісно, і географічно. До його складу долучались, зокрема, футбольні команди ВСК Луцька, поліційних клубів Луцька і Рівного, клубів «Стрілець» із Луцька, Ковеля, Дубна, Здолбунова, Янової Долини (нині село Базальтове на Рівненщині), волинського клубу «Погонь» (Рівне), а також клуби з Кременця (Кременецький спортивний клуб та «Гасмонея»), Володимира-Волинського («Аматори»), Сарн, Костополя, Каменя-Каширського тощо. У 1939 р. учасниками змагань Волинського ОСФ були 32 клуби Ліги Волині, класів А, В і С. 

Чемпіонство Волині здобували команди ВСК «Галлерчик» із Рівного (1928, 1931, 1936 рр.), ЄСК «Гасмонея» із Рівного (1929, 1932, 1933 рр.), ПГТ «Сокіл» із Рівного (1930 р.), Поліційний спортивний клуб із Луцька (1934, 1935, 1938, 1939 рр.) та спортивний клуб «Стрілець» із Янової Долини (1937 р.).

P. S. від авторів: Досліджуючи тему, ми опрацьовували документи, що зберігаються у фондах державних архівів у Рівненській та Волинській областях. Будемо щиро вдячні всім, хто поділиться з нами будь-якими відомостями про діячів і футболістів волинського міжвоєнного футболу, їхніми фотографіями чи іншими матеріалами. Ви можете знайти нас у «Facebook» (Sergey Grudnyak, Juri Melnyk) чи відправити лист на електронну пошту: sgrudnyak@gmail.com. 

«Сокіл» Рівне – чемпіон Волині 1930 р. Фото з особистого архіву гравця команди Гордія Філіповича

ПСК Луцьк – чемпіон Волині 1934 р. Фото із цифрового архіву nac.gov.pl (було також опубліковане в часописі «Wołyń» у № 35 від 26 серпня 1934 р.)​

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Сергій ГРУДНЯК, Юрій МЕЛЬНИК, Володимир МОРОЗОВ, Луцьк, Здолбунів

Коментарі