(Не)відомі волиняни: лауреат Пулітцерівської премії Луїс Сімпсон

(Не)відомі волиняни: лауреат Пулітцерівської премії Луїс Сімпсон
  1. Новина відноситься до:

27 березня 1923 року в місті Кінгстон на острові Ямайка народився відомий американський поет Луїс Сімпсон. Не зовсім волинянин, скажете ви. Проте виріс він у волинській емігрантській родині і в його майбутній творчості буде невеликий слід батьківщини.

Матір Луїса Розалінда Марантц народилась в Луцьку в 1894/1896 році у сім’ї Лазаря Марантца. Після смерті батька в 1909 році Розалінда у віці сімнадцяти років із сім’єю емігрує до американського Нью-Йорку. Там вона працювала в магазині тканин та опері.

 

Кінгстон. Анімація на основі фото з jamaicans.com

Одного разу в магазин зайшов чоловік, який запитав, чи не хоче вона зніматись в кіно. Розалінда відразу погодилась. Це був агент відомої плавчині та акторки Аннет Келлерман, якій приписують авторство такого виду спорту як синхронне плавання. Аннет Келлерман була першою жінкою, яка почала носити купальник та перепливла Англійський канал. В 1916 році вона шукала плавчинь для свого фільму «Донька богів», який вона знімала на Ямайці. Розалінд Марантц зіграла плавчиню. Фільм зібрав на той час величезну суму – мільйон доларів.

На Ямайці Розалінд знайомиться із адвокатом Астоном Сімпсоном, який мав шотландське та африканське походження. Пара одружується і Розалінд залишається на Ямайці. В сім’ї народжується двоє синів – Луїс та Герберт. Хлопці відвідували на Ямайці англійську школу.

Коли Луїсу виповнилось сім років, його батьки вирішили розвестись, це був скандал в традиційному колоніальному суспільстві Ямайки. Вирішено, що діти мають залишитись із батьком. Згодом батько одружується вдруге. Коли Луїсу виповнилось сімнадцять років, він вирішив переїхати до США, де в 1940 році отримав американське громадянство. Мати Розалінд зразу після розлучення, переїхала до Європи, де проживала до смерті в 1990 році в італійській Тоскані.

Розалінд Марантц, bloodaxeblogs.blogspot.com

Родина Марантц в Луцьку (1905), bloodaxeblogs.blogspot.com

В США Луїс проживав із родиною матері Марантц родом із Луцька. В роки Другої світової війни служив в американській армії та брав участь в висадці союзних військ в Нормандії. В 1949 році закінчив Колумбійський університет, а потім отримав другу вищу освіту в Парижі. Отримавши вищу освіту, став редактором видавництва «Боббз-Меррілл». В 1970-х роках викладав у Каліфорнійському університеті, де став доктором філософії, а в 1980-х – професором університету штату Нью-Йорк.

Перша поетична збірка носила назву «Кар’єристи» (The Arrivistes), побачила світ в 1949 році Парижі. Справжню популярність поету принесли дві книги: «Добрі звістки про смерть» (1955) та «Мрія правителів» (1959). Основна тематика поезії Луїса тих років це роздуми про безглуздість та жорстокість війни. Кращі вірші Сімпсона зібрані в книзі «Вибрані поезії» (1965).

У 1962 році вийшов його єдиний роман під назвою «Ріверсайд-драйв» (Riverside Drive). В романі розповідається про молодого письменника, який проживає в післявоєнній Америці.

В 1964 році Луїс отримав Пулітцерівську премію в категорії «Поезія», одну з найпрестижніших нагород у галузі літератури, журналістики, музики і театру в США, засновану видавцем «жовтої преси» Джозефом Пулітцером. З 1917 року премія вручається щорічно в перший понеділок травня опікунами Колумбійського університету в Нью-Йорку. Нагороду отримала його робота «В кінці великої дороги» («At the end of the open road»).

Луіс Сімпсон, poetryfoundation.org

Луїс Сімпсон, nytimes.com

Також в 1957 році роботу Луіса міжнародними преміями відзначила Американська академія в Римі, а в 1976 році Американська академія мистецтв та літератури. В 1998 році він отримав  премію Harold Morton Landon Translation Award, а в 2004 – став лауреатом Міжнародної поетичної премії Гріффіна.

Читачі відзначають також автобіографічну книгу Луїса під назвою «На північ від Ямайки», видану в 1972 році. Крім письменництва Луїс Сімпсон був упорядником низки антологій англійської та американської поезії. Цікаво, що в кількох віршах поет згадує Луцьк, про яке напевно чув від матері.

Від трьох шлюбів мав доньку та двоє синів.

Луїс Сімпсон помер в 2012 році у віці 89 років в Стоні-Брук, штату Нью-Йорк.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі