В урочищі Мар’їна перепоховали 25 останків воїнів, які загинули у Другої світовій

Джерело: Ковельська РДА

Дорогу ціну заплатив український народ у найстрашнішій Другій світовій  війні. Не зникне в пам’яті людській, не піде в небуття великий подвиг воїнів і велика трагедія нашого народу – їх битва і перемога над злісним ворогом.
Давно заросли окопи і траншеї на полях, де проходили жорстокі бої. Відлуння війни назавжди відійшло в минуле. Але й зараз можна найти мовчазних свідків тих тривожних років. Пошуковці вкотре знаходять нові поховання загиблих воїнів, які загинули на полі бою.
5 травня, на передодні відзначення  в районі Дня пам’яті та примирення, 72-ї річниці перемоги над нацизмом в урочищі Мар’їна Люблинецької об’єднаної територіальної громади відбулося перепоховання 25 останків воїнів, які загинули під час Другої світової війни, що були виявлені під час пошукових робіт на території Ковельського, Турійського, Луцького, Старовижівського районів і ексгумовані членами пошукового загону «Відродження» археологічно-патріотичного пошукового об’єднання «Дніпро Україна».
Участь у перепохованні взяли перший заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман, заступник голови районної ради Олександр Пасенковський, голова Волинської обласної організації ветеранів України Олександр Булавін, командир пошукового закону «Відродження» археологічно-патріотичного пошукового об’єднання «Дніпро Україна» Вадим Дорофєєнко, пошуковці, представники Волинського обласного та Ковельського військового комісаріату, духовенство та громадськість району.
До присутніх звернувся перший  заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман, який зазначив, що сьогодні, зіштовхнувшись із зовнішньою агресією, Україна ще більше цінує безсмертний подвиг наших громадян, які виборювали мир 72 роки тому.

«Ми добре знаємо і пам’ятаємо про їх подвиг, про вклад у загальну перемогу кожного – чи то воїна на ратному полі, чи трудівника тилу. Наш святий обов’язок – зберегти пам’ять про кожного, хто боровся з ворогом на фронті чи в тилу, загинув на окупованій території, в таборах смерті, чиє життя обірвалося на шляху до  Перемоги.» - сказав Роман Кульцман.

До учасників заходу звернулися командир пошукового загону громадської організації «Відродження» археологічно-патріотичного пошукового об’єднання «Дніпро Україна» Вадим Дорофєєнко, який розповів про історичні події 1944 року, що відбувалися на території Волинської області  та проведеній пошуковій роботі. «На даний час нам вдалося ідентифікувати одного військовослужбовця, другого ми ідентифікуємо за номером бойової нагороди. В короткі терміни вдалося знайти родичів загиблого солдата з Хмельницткої області. 

Молодий хлопець 1922 року народження мав наречену Анну, в 1944 році призивався до армії, через три місця безвісті зник в боях під Ковелем. Отримавши сповіщення наречена сказала, що він не убитий, він повернеться додому. Дівчина чекала 70 років і три роки назад померла.

І сьогодні, через 73 роки, з усіма християнськими та військовими почестями, ми повертаємо солдата нареченій» - зазначив  Вадим Дорофєєнко.

Під час заходу також виступили Люблинецький селищний голова Наталія Сіховська, голова Волинської обласної організації ветеранів України Олександр Булавін, заступник військового обласного комісара Ігор Підлісний.
У цей пам'ятний день, біля військових поховань, духовенство Ковельщини відслужило панахиду за упокій полеглих воїнів та освятили могили. Хвилиною мовчання присутні вшанували полеглих воїнів та на честь похованих солдат прозвучав Гімн України та пролунав військовий залп.
На могили загиблих воїнів були покладені вінки та квіти.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі