(Не)відомі волиняни: архітектори Іттари

(Не)відомі волиняни: архітектори Іттари Фото: творіння Стефано Іттара
  1. Новина відноситься до:

Архітектори Стефано та Генрик Іттари – італійці. Та через певні обставини опинилися на Волині, багато тут проводили часу, одружилися і померли. В архітектурній спадщині краю залишили свій італійський слід.

 

Дві споруди Стефано Іттара

Генрик Іттар

Генрик Гіацинт Сальватор Іттар народився в 1773 році в місті Катанія в Італії. Він пішов шляхом батька і став архітектором. Освіту та архітектурну практику здобув, перебуваючи в Римі.

В кінці XVIII століття Генрик Іттар прибув на Волинь на запрошення родини Радзивіллів, якій він виконував замовлення. На початку XIX ст. спроектував парк в Аркадії в романтичному стилі, який знаходиться в Лодзинському воєводстві. За основу він взяв ілюстрації руїн споруд Риму. Там же він спроектував іподром за зразком того, який був в імператорському палаці на одному із римських пагорбів.

В 1809 році Генрик Іттар переїхав в Дубно та з родиною оселився в Дубенському повіті. Там він реставрував замок. Для зведення палацу Іттар використав фундаменти та підвальну частину старого замкового флігеля. З внутрішньої сторони палац мав два поверхи, його парадні сходи вели через невеликий пристінний рів.

Готичний маєток Ігната Вітославського у Чернятині – одне із найкращих туристичних місць Вінницької області. Збудував палац у готичному стилі  Генрих Іттар. Точна дата побудови досі невідома. Припускають, що це 1820-1830-і роки.

Парк в Аркадії

Палац у Чернятині

Садиба в Заборолі

Інтер'єр палацу у Шпанові. Зображення з Національної бібліотеки Польщі

Працював Іттар і поблизу Луцька. Зокрема, в селі Забороль він спроектував каплицю в неготичному стилі. У Заборолі був палац Чарнецьких, побудований ще в стилі ренесансу. В першій чверті ХІХ століття Іттар перебудував його. А також для Чарнецьких спроектував одноповерховий будинок з ґанком, ґонтовим дахом.

Ще одне творіння Генрика Іттара – палац у Шпанові на Волині.

Крім архітектури Генрик цікавився скульптурою. Найвідоміша його скульптура – «Бюст Антиноя в образі єгипетського царя» (1800).

Про родину Генрика відомостей маємо мало. Його дружину звали Маріанна (дівоче прізвище Berhane). Народилась вона в  1752 році, а померла в 1824 році в Дубно. Відомо, що в Генрика був син Олександр, який став художником.

«Бюст Антиноя в образі єгипетського царя». Зображення з Вікіпедії

Помер Іттар на Волині в 1850 році в селі Тростянець (сучасний Ківерцівський район). Невідомо де знаходиться його могила. Можливо, в тому ж таки Тростянці. 

Стефано Іттар

Відомий Італійський архітектор Стефано Іттар, батько Генрика, народився в 1724 році в місті Овруч  на Волині (сучасна Житомирська область). Його родина переїхала з Італії у зв’язку з гоніннями на батьківщині. Відомості про життя Стефано до 50-х років XVIII ст. майже відсутні.

З 1754 по 1759 рік проживав в італійській столиці, де отримував освіту та працював архітектором. Закінчивши навчання, поїхав на стажування в Іспанію і жив там до 1765 року. В 1765 році Стефано переїхав до портового міста Катанія на острові Сицилія, де творив в стилі сицилійського бароко.

Переїзд до Катанії був не випадковим. У 1693 році місто було вщент зруйноване після землетрусу.

Архітекторам Стефано Іттаро та Джованно Ваккаріні було доручено займатися відновленням зруйнованих будівель. Їм вдалось відновити місто та спланувати шляхи евакуації населення від можливого землетрусу чи виверження вулкану. На Сицилії Іттар познайомився з багатим принцом Ігнаціо Патерно, для якого згодом виконав безліч цікавих замовлень.

В 1767 році Стефано одружився з Росаною, донькою видатного італійського архітектора Франческо Баталья. В родині народилось дев’ять дітей, двоє з яких пішли шляхом батька і стали архітекторами – Себастьяно та Енріко (Генрик).

Разом із своїм тестем Стефано спроектував кілька еклектичних житлових будинків, а також величезний монастир Монте-Кассіно, що був тоді найбільшим в Європі. Іттар безпосередньо відповідав за створення купола монастирської церкви, який зводився протягом п'ятнадцяти років (1768-1783), і за дизайн внутрішнього двору.

Фасад колегіальної церкви в Катанії. Автор Стефано Іттар. 1768. Фото з Вікіпедії

Внутрішній двір монастиря Монте-Кассіно. Фото з Вікіпедії

Монастир Монте-Кассіно, benposta.it

Мальтійська національна бібліотека, 3.bp.blogspot.com

Стефано Іттар. Зображення з Національної бібліотеки Польщі

В 1789 році Іттар був одним з найбільш шанованих людей міста Монте-Кассіно, на прохання губернатора ним був розроблений загальний план міської забудови, який згодом розмножився на безліч копій і навіть був увічнений в гравюрі.

В 1785 році Стефано Іттар переїхав із сім’єю до Мальти, де згодом помер. Серед найвидатніших архітектурних його творінь європейського рівня варто згадати фасад колегіальної церкви в Катанії, купол і двір монастиря Монте-Кассіно, церкву Сан-Мартіно, церкву Сан-Плачідо, бібліотеку Мальтійського ордена.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі