Пам’ять міста: Європейський з’їзд монархів у баченні лучан кінця ХVIII століття

Пам’ять міста: Європейський з’їзд монархів у баченні лучан кінця ХVIII століття
  1. Новина відноситься до:

Одним із історичних брендів сучасного Луцька по праву вважають Європейський з’їзд монархів 1429 року. Непересічна подія, що була покликана вирішити низку загальноєвропейських питань, донині бентежить думки істориків і краєзнавців, додає місту особливого колориту, величі, значимості.

Цікаво, що означена зустріч монархів ниточкою пам’яті присутня у цікавому і важливому документі – Люстрації (Ревізії) Луцького замку 1 липня 1789 року. Пряма мова міщан, які прийшли засвідчити люстраторам свою пошану, а заразом – і скаргу про порушення їхніх прав і вольностей, гарно те ілюструє.

Артур Орльонов. З’їзд європейських монархів у Луцьку, 1429 рік

Яким бачили своє місто лучани, з чим його асоціювали, як характеризували Вітовтову дипломатичну гостину більше двохсот літ тому – читайте у тексті нижче.

***

«Місто Луцьк, розташоване над портовою р. Стир і оточене з одного боку цією ж річкою, а з другого – р. Глушцем, колишня столиця руських князів, прославлена загальним з’їздом європейських володарів біля 1429 р., прийнятих в цьому місті на протязі десяти тижнів князями Олександром і Вітольдом для вирішення питання про князівства Руське і Литовське, заселене ще давніше значною кількістю міщан-католиків, а також вірмен, татар, волохів, караїмів і євреїв, оздоблене декількома костелами, сімдесятьма церквами і мурованою замковою фортецею, оточене кількома заміськими валами з чотирма вежами або баштами, найпишніше у всьому Волинському воєводстві, а тепер уже чималий час як зруйноване різними ворожими нападами, як-от шведськими, козацькими, татарськими, і хоч на сьогоднішні часи й хотілося б піднестися з руїн, але через різні перешкоди не тільки не може зворушитися, а й навіть схиляється до ще більшого занепаду, пригнічене різними кривдами».

Йонас Мацкевічус. Вітовт Великий на конґресі в Луцьку


Тож, бачимо, що через 360 років після гостювання європейських монархів у Луцьку, ця подія залишалася у стійкій пам’яті міщан, посилювала гордість за своє місто, викшталтовувала шану до нього.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі