Страсний вівторок: традиції цього дня

Джерело: 112.ua
  1. Новина відноситься до:

Вівторок у Страсний тиждень — це день повчань, коли у церкві згадують, що Спаситель має повернутися до нас знову, щоб вершити суд над кожним

Великий Вівторок. Притча про десять дів. Сучасна грецька фреска

Вівторок, що припадає на тиждень перед Великоднем, називають Страсним або Великим. У 2017 році він випадає на 11 квітня.

У Великий вівторок згадується викриття Господом книжників і фарисеїв, його розмови і притчі, сказані в цей день в Єрусалимському храмі: про податок кесарю, про воскресіння мертвих, про Страшний суд і кінець світу, притчі про десять дів і таланти.

В цей день, за українським звичаєм, готують одяг - перуть і прасують, щоб нічого не відволікало від приготування до світлого свята Великодня. Особлива увага приділяється одягу для Святого Воскресіння – в цей день плаття, в якому зустрічається Великдень, має бути повністю закінчено.

У вівторок останнього тижня Великого посту в селах збирали із засіків лляні та конопляні насіння, товкли їх в ступці і потім з водою готували з них соченое молоко. Все це робилося вранці, до світанку. Таким молоком на світанку поїли всіх домашніх тварин, як застереження від можливих недуг.

У Великий вівторок кажуть, що дощовий день – до грибного року. Також прийнято пити воду з срібної чаші. Якщо її немає, то в ємність з водою можна покласти срібну прикрасу. Це принесе успіх і матеріальне благополуччя.

У вівторок і четвер Страсного тижня дозволяється їсти гарячу їжу без олії.

Вівторок у Страсний тиждень — це день повчань, коли у церкві згадують, що Спаситель має повернутися до нас знову, щоб вершити суд над кожним.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі