12 столітніх луцьких поштівок Шмуля Гороховського

12 столітніх луцьких поштівок Шмуля Гороховського
  1. Новина відноситься до:

Поштові листівки сьогодні цінуємо як приклад візуального і друкарського мистецтва минулого. З іншого боку, це добре джерело епістолярного жанру для дослідників минулого.

Фотосалони в Луцьку з'явилися ще в середині ХІХ століття, але знімати місто для того, щоб тиражувати ці фото на листівках, почали тільки наприкінці віку.

Перед Першою світовою війною їх уже друкували повним ходом. Війна тільки підсилила цю тенденцію, оскільки в європейців з'явилася гостра потреба пересилати відомості з фронту додому, отримувати звідти теплі звістки та й просто повідомляти різні новини. 

В часи війни в Луцьку з'явилося чи відновило роботу кілька друкарень поштівок. Серед них - видавництво Шмуля Гороховського. Колекціонери на сьогодні зібрали 12 відомих листівок цього видавця з зображенням Луцька. Це кольорові картки, на яких – вулиці міста і найзначніші об'єкти старовини. Написи – польською та німецькою мовами. За датуванням колекціонера Віктора Літевчука, виготовлені в 1915-1917 роках.


Копії поштівок з книги "Луцьк у старовинній листівці, гравюрі та фотографії" та цифрового архіву Національної бібліотеки Польщі. Анімація – О. Котиса.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі