Новини минулого: 1 квітня

  1. Новина відноситься до:

«Горохівські вісті», 3 квітня 1943 року

З середньовічної карної практики. В ході часу основно змінилися також правні звичаї, як і деякі інші явища щоденного життя. В давніх часах навіть малі проступки карано з драконською жорстокістю. Так Андрія Скаліну, професора філософії на Больонському університеті, за образу засуджено на смерть і покарано 2 липня 1484 року в Форті. Він в одному письмі зробив замітку, що «лікарі і адвокати так само не мали б права вимовляти четвертої просьби в Отченаші, як і кати».

Особливу кару наложено в 1643 р. на одного шведського письменника, який в одному творі зачепив уряд. Його поставлено перед вибором, або прийняти присуд смерти, або з’їсти свою книжку, зварену в воді. Він вибрав останнє. Іншому письменникові, що звався Фолльмар, який в одній книжці зачепив саксонського герцога, не варили навіть книжки, лише він мусів з’їсти її сирою. Ще гірше мав один вчений правник, якому в 1668 році присуджено їсти одну зі своїх книжок і в тому самому часі його били батогами. Цю ганебну процедуру закінчили щойно тоді, коли вчений проковтнув останній кусочок своєї книжки.

З особливою суворістю поступали з тими, які фальшували харчеві продукти. Бо  в середніх віках дуже часто за такі проступки карали смертю. Так в одному документі вільного міста Нюрнберга з 1456 року говориться: «Ганса Кельбеля, громадянина Нірнберга і Лієнгарда Фрайя з Тальмесінгу за фальшування шафрану і іншого коріння разом з їхніми (фальшованими товарами спалено живими в п’ятницю після Служби Божої».

Виказ добровільних пожертв на Українське Допомогове Товариство в Горохові: Село Печихвости: 334 карб, і продуктами: 43 кг. ячменю, 167 кг. жита, 48 кг. пшениці, 46 кг. картоплі. 10 кг. фасолі, 2 кг. пшона, З кг. гречаних круп. Село Новосілки руські: 805.70 карб., і продуктами: 76 кг фасолі, 43 кг. жита, 18 кг. гороху. Село Новосілки чеські: 1402 карб. Село Бодячів: 1424 карб., Село Софіївка: готівкою 21 карб., і продуктами: 1 кг фасолі, 17 кг. гороху. Село Старостав: 233 карб, і продуктами: 16  кг. фасолі 2, 6 кг. крупи ячної, 7 кг. гороху, 6 кг. муки. Село Марковичі; 1023 карб., і продуктами: 160 кг. жита. Колонія Пустомити: 300 карб,, Село Скабарівщина; 835 карб, і продуктами: 50 кг муки, 25 кг. гороху. Всім жертводавцям Українське Допомогове Товариство в Горохові складає щиру подяку.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі