Як старовинний човен-довбанку з води видобували

  1. Новина відноситься до:

Cтаровинного човна-довбанку, найбільшого, мабуть, в Україні ввечері 2 вересня вдалось видобути й транспортувати у Маневичі, де знайшлось приміщення, відповідне для його зберігання та консервації.

Про це повідомив голова громадської організації «Пам’ять Волині» Володимир Чопюк на своїй сторінці у Фейсбуку.  

За його словами, знахідка унікальна, адже човен такої довжини (12 метрів) - рідкість. Він добре зберігся, однак через надмірну увагу людей, які хотіли сфотографуватися у ньому, поглибилася тріщина.

 На дні човна під шаром глини, піску й намулу виявився один цікавий залізний предмет – на ньому клейма, що дуже схожі на герби князів Острозьких.

Припускають, що човну більше як 500 років, а дубу - 750, - повідомляють на сторінці Креативного простору «Озерний вітер» у соцмережі.

Далі знахідку чекає дуже вартісний у фінансовому вимірі етап очистки і консервації. 

Чопюк наголосив, що жодна профільна державна станова від обласної чи районної адміністрації не надала жодної допомоги.

«Навіть управління культури та обласний музей, для яких ця знахідка мала би бути головною подією року, просто «відморозилися», – наголосив Володимир Чопюк.

Археолог Олексій Златогорський зазначив, що на консервацію потрібно 30 тисяч гривень. Він наголосив, що не збирається офіційно звертатися до меценатів, аби просити на це грошей.

«Виставив у Фейсбуку номер рахунку. Сюди можуть надсилати гроші люди, яким небайдужа доля знахідки», – повідомив Златогорський. 

Нагадаємо, старовинний човен знайшли в селі Старосілля на Маневиччині.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі