Новини минулого: 21 березня

  1. Новина відноситься до:

«Український голос», 26 березня 1943 року

Спроба втечі у Рівенській в’язниці. Надзвичайний суд у Луцьку на свойому засіданні в Рівному 9 березня 1943 року засудив на смерть Григорія Ломтадзе і Микитона Підлісного за те, що вони ранком того самого дня пробувала втікати: з Рівенської в’язниці, У мотивах присуду вказав надзвичайний суд на те, що на підставі доповнюючого розпорядження про карне право він і в майбутньому каратиме безпощадно сперш кожну спробу втечі з в’язниці. Присуд виконано ще цього самого дня. За кару і у відплату за доконане при цій спробі втечі вбиття одного німецького в’язничного урядовця і одного голяндського вартового – як вже повідомлялося, розстріляно політичних поліційних в’язнів. Цієї кари не застосовано до в’язнів, які були покарані судом, або перебували під судовим слідством.

Шевченківська академія в Рівному. В неділю 14 березня в Рівному старанням окружної «Просвіти» відбулася Академія присвячена пам’яті Т. Шевченка. Реферат про Т. Шевченка виголосив відомий український письменник Улас Самчук. На решту програми Академії склалися хорові виступи Просвітянського хору, сольоспіви й деклямації.

Панахида по Т. Шевченкові в Луцьку. В неділю 21 березня ц. р. в Луцькому Катедральному Соборі відправлено урочисту панахиду за спокій душі нашого Генія Тараса Шевченка. Панахиду відправив Митрополит Полікарп у сослуженні численного духовенства.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі