Таємниці поховання будинку-інтернату над Турією

Будинок із сумними очима над тихоплинною Турією, інтернат для престарілих, проіснував від 1948 до до 2000 року. Багато кого сюди привезли в 1980-ому напередодні Олімпіади в Москві - розчищали від жебраків, адже країна не мала права осоромитися.

Про тих, хто колись мешкав у будинку-інтернаті в Мильцях, йдеться в матеріалі газети Волинські Новини №58 від 16 березня.

У Милецький будинок-інтернат для престарілих, що у Старовижівському районі, Марія Дворачук потрапила з Білорусі. Відкрита душа, вона не раз розповідала, як у роки Другої світової війни допомагала партизанам: насунувши на самісінькі очі хустку, зігнувшись у три погибелі, діставши через знайомих йод, бинти, зеленку, ховала їх на собі і, спираючись на кий, шкутильгала лісовою стежкою в домовлене місце. Хто допитуватиметься в старої, куди вона мандрує? З медикаментами несла партизанам ще й інформацію про розташування фашистів у навколишніх селах.

А в іншій інтернатівській кімнаті доживала віку відлюдькувата Наталія Грунвальд-Грязенко. На відміну від Марії, відпочивала на лавчині під розлогою кроною квітучої яблуні на самоті. Її дивну поведінку пояснювали житейськими обставинами. Адже нібито саме ця жінка в роки війни виказала київське підпілля. Спробувала замести за собою сліди у Польщі, але її там і затримали. Суд був суворим – 25 років позбавлення волі. Після відбуття термі­ну ув’язнення Грунвальд-Грязенко при­ї­хала в будинок-інтернат. Тяжко хворіла. Мабуть, за гріхи, за те лихо, якого завдала багатьом людям. Хоч якось вона обмовилася медсестрі, що колись про її зліт та падіння напишуть книгу. І така справді є – «Над прірвою».

Зінаїда Костанді, яка поборола страх і голод у блокадному Ленінграді, була згустком енергії, невичерпного ентузіазму та неспокійної вдачі, хоч і зі своїм скелетом у шафі. Але мимоволі всі культурно-просвітницькі заходи, що відбувалися в інтернаті для знедолених та самотніх, Зінаїда Михайлівна радо брала на свої плечі...

БУДИНОК ІЗ СУМНИМИ ОЧИМА

Будинок над тихоплинною річ­кою Турією прихистив колись сильних і мужніх, а нині хворих та немічних чоловіків. Серед них жив тут колись учитель із грайливим прізвищем Недопад. Останні роки свого непростого віку віддав вирощуванню саджанців дерев та догляду за Божими комашками – бджолами. Здавалося, що в свою палату він навідувався лише для того, аби переночувати. Пасіка заліковувала його рани, обдаровувала запашним медом і продовжувала життя. Чи були в Недопада рідні – хтозна, бо коріння його минулого залишилося на сході України.
 

Річка Турія, на березі якої розташоване кладовище

Річка Турія, на березі якої розташоване кладовище



Українці та росіяни, білоруси та поляки, чехи та євреї, цигани – люди яких тільки національностей не заселяли будинок-інтернат! Були серед них учителі й медики, колгоспники й будівельники... Ті, хто мав заслуги перед Батьківщиною і хто був репресований. А ще – самотні, в кого далеко звідсіль жила в достатку і спокої, без докорів сумління чисельна рідня.

Багатьох привезли в будинок-інтернат у 1980 році. Москва готувалася до Олімпіади. Розчищали від жебраків вулиці та вокзали міст, які могли відвідати закордонні гості. Країна не мала права осоромитися.

Втім у будинок із сумними очима, який проіснував до 2000 року, потрапляли часом і такі мешканці, які не давали спокою іншим. Держава не відмовляла в пристановищі колишнім засудженим, хто майже все життя провів у в’язницях. Серед них були не лише злодії, а й убивці та ґвалтівники. Держава не відмовляла... Тоді, коли рідні вказували їм на поріг. А в багатьох навіть не було цього порога.

І БЛЯШАНА ЗІРОЧКА НА ТУМБІ

Коли в Мильцях з’явився бу­динок-інтернат для престарілих, місцевий цвинтар розділився нав­піл. При в’їзді на нього виділили місце для казенних поховань. Частина землі, ближча до Онуфріївського храму, залишилася для сільських покійників. То був 1948 рік. І сьогодні ніхто з очевидців уже не може пригадати, кого першого споряджали з інтернату в останню путь. Оббита марлею домовина, у ній – кілька одежин про запас, а в кого не було що покласти – казенне вбрання, бо мала ж у чомусь ходити людина на тому світі. Обряду дотримувалися, хоч багато хто й не вірив у потойбічне життя. Хоронили здебільшого без священика, хіба хто з рідних приїздив і запрошував батюшку. На невеличкому горбочкові з’являлася ребриста тумба з п’ятикутною зіркою, вирізаною з бляшанки. Рідко хто з родичів покійних забирав ближніх, щоб поховати вдома. До нашого сорому, ця процедура почастішала лише тоді, коли держава віднайшла можливість виплачувати допомогу на поховання.

Щороку в будинку-інтернаті помирало по 40-50 мешканців. Особ­ливо помітно це було восени або ранньої весни, коли, як кажуть у народі, замерзав і розмерзався корінь дерева. Більшість підопічних мали поважний вік, хронічні захворювання. Їм бракувало прогулянок на свіжому повітрі, вітамінів, а найголов­ніше – родинного тепла та ласки.

Так, нужда й самотність прискорювали смерть. Адже тоді втрачається сенс життя, його радість і повнота. Це мали б знати ті, хто виштовхував батьків на вулицю, зрікався клопотів із догляду за хворими, не думаючи про безчестя. А жив у своє задоволення, переклавши синівський обов’язок на плечі держави.

У ЦУПКИХ ОБІЙМАХ БЕЗКІНЕЧНОЇ ПОРОСЛІ

Нещодавно уже вкотре потрапила на милецьке кладовище. Є тут кілька могил, які хочеться хоч інколи відвідати. На тій його частині, де поховані колишні мешканці будинку-інтернату, незважаючи на зимову пору, здається, трава ще більше підросла. Це праворуч, а ліворуч, як і рік, п’ять, десять тому – непрохідні хащі в цупких обіймах безкінечної порослі. Хоч би хто взяв сокиру до рук!
 

Інтернатівські поховання

Інтернатівські поховання



Єдині, хто намагається навести на кладовищі лад, – це монахи Милецького Свято-Миколаївського чоловічого монастиря. Поблизу Онуфріївської церкви вони вирізали значну частину вікових дерев та прибрали усе гілля, хоч церковних поховань тут одне-два: поблизу Онуфріївської церкви впадає у вічі хрест із написом про те, що тут покоїться прах учителя Милецького духовного училища Іларіона Павловича Гвоздікова та двох його дітей Катерини й Олександра (1862-1884 роки), а ще – ігумена Інокентія (Гришина).

Онуфріївська церква на цвинтарі

Онуфріївська церква на цвинтарі

Робота важка й потребує неабияких зусиль, але помочі від місцевих жителів поки що годі чекати, бо могилки їхніх родичів впорядковані, а до чужих нікому немає діла.

Такий вигляд мають доглянуті могили похованих сільчан

Такий вигляд мають доглянуті могили похованих сільчан



Усе – ніби так і треба, звично. А воно, кладовище, розташоване на межі двох сільських рад – Солов’ївської та Соколищенської – таке зануждане, як оті старі, викинуті на смітник люди, чиї долі скінчилися на березі Турії.



У Мильцях їх поховано близько півтори тисячі. І згадалися чужі могили в чужому краї. Могили тих, хто залишився в Польщі та Німеччині у роки Другої світової війни, доглянуті й прибрані. Подумалося: які ж ми, коли немає діла на своїй землі до своїх поховань? І це попри те, що Закону України «Про поховання та похоронну справу» ніхто не відміняв, а в ньому чітко визначено, що догляд, утримання та охорону таких могил мають забезпечувати виконавчі органи сільських рад за рахунок коштів місцевого бюджету.

Наталія ЛЕГКА 

Фото автора

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі