«Габріеля Запольська і Волинь»

Джерело: Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку

160 років тому на Волині народилася одна з найбільш визначних і інтригуючих постатей польської літератури – Марія Габріеля Стефанія Корвін-Пьотровська (інші прізвища: Сніжко; Яновська) (1857-1921) – відома під сценічним і літературним псевдонімом Габріеля Запольська. Найвідоміший польських драматург і обдарована акторка покинула Волинь у підлітковому віці і протягом життя не мала тіснішого контакту з нею. Спогади з країни дитинства вона зберегла у своєму творі „Малашка”.

Через 10 років після смерті Запольської, 12 червня 1932 року Волинське краєзнавче товариство і опіки над пам'ятками старовини підготувало урочистість вшанування пам’яті письменниці, під час якої на стіні будинку в маєтку в Ківерцях, де Габріеля провела дитинство, відбулося відкриття меморіальної дошки, присвяченої Габріелі Запольській. А в с. Дачне (колишня Ільнівка), одну з вулиць названо в її честь.

Через 160 років до рідних країв Габріелі Запольської повертається короткий спомин про неї у формі виставки, організованої Генеральним Консульством РП в Луцьку, яка спробує познайомити ближче з постаттю виняткової письменниці.

Двомовна (українською і польською мовами) виставка представляє ретельно згромаджені львівською письменницею Беатою Кост біографічні дані та іконографічні матеріали, доповнені цікавими фактами епохи і яскравими описами романів та скандалів, які були невід’ємною частиною життя Габріелі Запольської (у перекладі Світлани Дахно).

Запрошуємо познайомитися з захоплюючою біографією інтригуючої артистки. Виставка складається з десяти стендів розміром 850x2100 мм.

Виставки

13 березня, 13.00 год. – Луцька гімназія №4, м. Луцьк, Проспект Волі, 25

23 березня, 12.00 год.  – Краєзнавчий музей, м. Луцьк, вул. Шопена, 20

30 березня, 12.00 год.  – Прилуцька загальноосвітня школа, с. Прилуцьке, вул. Ківерцівська, 4

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі