Кому і за що дали «Нобель» в архітектурі – 2017 Pritzker Prize

Кому і за що дали «Нобель» в архітектурі – 2017 Pritzker Prize Фото: Тріо іспанських архітекторів Рафаель Аранда, Карме Піджем та Рамон Вілальта
  1. Новина відноситься до:

Найпрестижнішу нагороду в галузі архітектури – 2017 Pritzker Prize (Прітцкерівську премію) – отримало тріо іспанських архітекторів Рафаель Аранда, Карме Піджем та Рамон Вілальта.

Працюючи разом з 1988 року, як RCR Arquitectes, команда розробила широкий спектр типів проектів, від бібліотек до винних заводів та сучасних парковок, – багато з яких розташовані в їх рідному регіоні Каталонія, Іспанія.

Премію Прітцкера можна без перебільшення назвати аналогом Нобелівської премії у сфері архітектури.

Програмний директор української школи урбаністики CANactions Владислав Тимінський пояснює, що це "своєрідний індикатор найбільш значущих тенденцій не лише в професії, а й у світі загалом". 

За його словами, слідом за Алехандро Аравеною, куратором останньої архітектурної бієнале у Венеції та лауреатом Прітцкерівської премії 2016 року, що відомий своїми соціально-орієнтованими проектами, цьогорічні переможці актуалізували важливість місця та контексту в архітектурній практиці. 

"В основі їх проектів (серед яких – мистецький центр La Cuisine у Франції, театр та громадський простір La Lira в Іспанії та інші) – цінність ландшафту, природнього та справжнього, а також поєднання поваги до власного коріння з відкритістю до всього світу", – розповідає Тимінський.

"Цьогорічний вибір жюрі продемонстрував важливі зміни в розумінні сутності сучасної архітектури: все менше уваги приділяється естетиці, красі та ексклюзивності авторських концепцій всесвітьно відомих зірок професії; на зміну цьому, на передній план виходять такі поняття, як відповідальність, сталість, доцільність та дбайлива робота з існуючим контекстом з усією його багатогранністю", – додає професіонал. 


Пропонуємо вам переглянути 17 світлин, щоб ознайомитися із роботами архітектурного тріо RCR Arquitectes.

Estadio de atletismo Tussols Basil. Фото Simon Garcia
Row House
 Bell Lloc Winery. Фото Hisao_Suzuki
Bell Lloc Winery. Фото Hisao_Suzuki
Bell Lloc Winery. Фото Hisao_Suzuki
El Petit Comte Kindergarten. Фото Hisao Suzuki
 Portada
Portada
La Lira Theater Public Open Space. Фото Hisao Suzuki
La Lira Theater Public Open Space. Фото Hisao Suzuki
Les Cols Restaurant Marquee. Фото Hisao Suzuki
Les Cols Restaurant Marquee. Фото Hisao Suzuki
Les Cols Restaurant Marquee. Фото Hisao Suzuki
Sant Antoni - Joan Oliver Library Senior Citizens Center and Candida Perez Gardens. Фото Hisao Suzuki
Soulages Museum. Фото Hisao Suzuki
 Soulages Museum. Фото Hisao Suzuki
 Tossols Basil Athletics Track. Фото Ramon_Prat

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі