«Горохівські вісті» періоду Другої світової війни можна почитати онлайн

Джерело: Район.Горохів
  1. Новина відноситься до:

В мережу інтернет потрапила газета «Горохівські вісті» періоду німецької окупації. Видання можна побачити на сайті LIBRARIA.

Газета «Горохівські вісті» охоплює період 1943 року. Саме тоді, на території України, в тому числі й Волині перебувати нацистські війська.

Видання висвітлювало події того часу й слугувало певним посередником між владою й населенням. Також, тижневик створили для того, щоб люди могли висловити свої побажання, надсилаючи повідомлення та статті. Про це йдеться у звернені, яке розміщене в першому примірнику газети.

«До населення Горохівської округи

Перший раз від початку існування німецького цивільного управління появ являється в окрузі власний часопис з початковим на складом 5.000 примірників під назвою «Горохівські Вісті». Часопис має бути говірною трубою та посередником між владою й населенням та віддзеркалювати нашу спільну працю. Коли часопис може виходити спочатку тільки один раз на тиждень, то подумаймо, шо ми стоїмо в середині війни, яка з собою приносить те, що ми мусимо накладати на себе також обмеження. Але ж я вірю, що з появою газети будуть взяті під увагу далекосяжні побажання населення та закликаю всіх охочих до розбудови, щоб, надсилаючи статті та повідомлення, помогли дальше розбудувати часопис.

Горохів, лютий 1943.

Підп. ГЕРТЕР

Гертер Гебітскомісар та GA – Штандартенфірер».

Часопис виходив раз в тиждень, у суботу. Один номер вміщав у себе 4 сторінки. Писали про різне й однією Горохівщиною не обмежувались. До прикладу декілька статей: «Запровадження районових оплат як податкового джерела»,«Тваринний парк у Новій Асканії», «Сільсько-господарські школи на Донеччині», «Метеор серед ясного неба» чи «На жнивах».

 

 

 

Всього на сайті розміщено 822 публікації з «Горохівських вістей». Та серед них, найбільше матеріалів про тодішні воєнні події.

Ще у тижневику була рубрика «Короткі вісті». Це підбірка справді коротких, але суспільно-важливих новин про події світу.

Час від часу у газеті траплялись ілюстрації до статей.

LIBRARIA це - електронний архів української періодики, що містить значний масив історичної преси, а також наукових і літературно-художніх серійних видань.

Роботу над створенням цього ресурсу розпочали ще у 2011 році, коли було відскановано перші колекції українських газет. Наразі в елекронному вигляді є близько 500 000 тисяч сторінок, понад 400 видань українською, польською, німецькою, кримськотатарською та російською мовами. Видання видавалися у різних регіонах України, переважно в 20-40-их роках ХХ століття.

Для перегляду доступні не лише цифрові зображення, але й розпізнані тексти видань з інтерактивними змістами кожного з чисел, що надає численні пошукові можливості. Окрім морфологічного повнотекстового пошуку, доступний також пошук за назвами видань, географією (регіони та місця) та хронологією видань (конкретні дати або періоди); окремо може бути застосовано пошук за заголовками статей, а також пошук ілюстрацій за підписами до них.

Ресурс постійно наповнюється. Робота продовжується, адже у найближчі роки планують представити кілька мільйонів сторінок періодики.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі