Волинь в архівах ЦРУ: уранові поклади біля Нововолинська та оновлена залізниця у Ковелі

Джерело: http://033.volyn.ua
  1. Новина відноситься до:

Нещодавно усі охочі отримали доступ до електронної бібліотеки секретних документів спецслужб США. Стало це завдяки публікації мільйонів документів на серверах Центрального розвідувального управління США.

На сайті відомства вказується, що розсекречено 930 тисяч документів, серед яких рапорти, досьє, біографії, карти, схеми та багато іншого цікавого для істориків матеріалу на понад 13 млн. сторінках.

Не оминули спецслужби США Україну. Про нашу країну у складі СРСР є чимало невідомих раніше фактів, вражає деталізація повідомлень, адже є навіть інформація про вартість напоїв у ресторанах різних міст, графіки руху автобусів.

Було б дивно, якби спецагенти розвідувального управління оминули у своїх доповідях один з найбільш наближених до кордонів Європи регіон. Саме тому ми вирішили розібратися, що знали у ЦРУ про повоєнну Волинь

УРАНОВІ ПОКЛАДИ У НОВОВОЛИНСЬКУ

В документах, опублікованих ЦРУ, є чимало згадок не лише про Волинську область загалом, а й про конкретні міста.

Наприклад, в одному з рапортів йдеться про те, що існують чутки про існування уранових покладів в районі Нововолинська. Взагалі Нововолинський вугільний басейн чи не найбільше після військових складів та казарм, про що читайте уже згодом, цікавив ЦРУ. У повідомленні від інформатора зазначено конкретну місцевість ймовірних уранових родовищ – між Нововолинськом та Великими мостами. Згадується і населений пункт Жовтневе (зараз Благодатне) як місце, де бере початок родовище уранових покладів.

Також є і опис волинських шахт. У доповіді інформатор посилається на слова туристів, які вказують на те, що усі шахти були автоматизовані. Однак, для туристів на той час була доступна лише Нововолинська шахта №2. Саме ж шахтарське місто описане як «нове, з гарно спланованими багатоквартирними будинками, школами та великим госпіталем». Єдина нормальна асфальтована дорога з’єднує Нововолинськ з Володимиром-Волинським та Сокалем. Згадується і залізниця, яка з’єднувала молоде містечко з Іваничами, Равою-Руською, Ковелем, але яка була демонтована радянською владою після війни. У повідомленні наведено і автобусні маршрути, які пролягали і через Нововолинськ. Дістатися сюди можна було через Литовеж та Правду.

ЗАЛІЗНИЦЯ У КОВЕЛІ ЯК СТРАТЕГІЧНО ВАЖЛИВИЙ ОБ'ЄКТ 

ЦРУ приділяло дуже багато уваги у рапортах саме інфраструктурі та доступності тих чи інших об’єктів. Особливу увагу приділено оновленій залізничній станції у Ковелі. Про це є окремий документ від 6 лютого 1953 року.

У доповіді зазначається, що у 1953 році ковельська залізниця складалася з двох залізничних ліній – звичайні колії та одна широка. Колії з’єднували польське місто Люблін з Ковелем або з білоруським Брестом (у доповіді зазначено, що достеменно невідомо). Також йдеться про перевантажувальну станцію у південно-західному напрямку від Ковеля та про систему пожежної безпеки. Як стає відомо з доповіді, на той час на станції було 6 резервуарів з водою 6 м. в діаметрі та 3 м. глибиною на випадок загорання.

На території цієї ж станції було розміщено понад 200 складів з великими воротами-в'їздами для потягів різних розмірів.

Через 2 км. на північ від станції розташована електростанція, на даху якої було три металевих димових труби.

Судячи з тексту, інформація про залізничну станцію охоплює найбільш важливі моменти при побудові зручних стратегій для, наприклад, диверсій.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі