Депутатів просять зберегти місця пам’яті українців за кордоном

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Напрацювати програму гідного облаштування та збереження місць історичної пам’яті українського народу на території Польщі та Білорусі закликали депутатів облради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму 26 січня.

Депутати розглянули звернення ГО «Форум українських журналістів» щодо напрацювання комплексної цільової програми на 2017-2017 роки щодо гідного облаштування та збереження місць історичної пам’яті українського народу на території Люблінського воєводства Республіки Польща та Брестської області Республіки Білорусь.

У зверненні йдеться про те, що у селі Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства Республіки Польща за кошти обласного бюджету за погодження з місцевою владою спорудили меморіальний комплекс на честь убитих у березні 1944 у цьому та навколишніх селах польськими бандформуваннями понад 1000 мирних жителів. Урочисте відкриття цього комплексу за участю глав обох держав з політичних причин досі не відбулося. Натомість виконавча влада Волині в попередні роки розробила дієвий механізм опіки всіх районів і міст області над місцями поховань православних українців у Люблінському воєводстві, у тому числі, у селі Сагринь. Наразі, окрім активістів на чолі з істориком, краєзнавцем Сергієм Годлевським, цією роботою не займається фактично ніхто.

Зі слів авторів звернення, також невирішеним лишається питання встановлення пам’ятника Михайлу Грушевському у місті Холм Люблінського воєводства, а також відкриття в будинку, де він народився, Українського культурного дому. Місцева влад гальмує цей процес, а офіційні представники Волині та держави не проявляють активності в цьому стратегічному напрямку.

Начальник управління з питань внутрішньої політики Ольга Чубара розповіла, що в області діє програма увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій на 2016-2020 роки, де зокрема є пункт «робота зі спорудження, ремонту та реконструкції пам’ятних знаків, пам’ятників та меморіалів на території області та в Республіці Польща», до якого залучили товариство «Холмщина».

Голова комісії Петро Савчук зауважив, що питання є ідеологічним, іміджевим та гострим, тому що польська сторона значно активніша в пропагуванні чи розповсюдженні цієї складової на території Волині. Отже, він пропонував долучити авторів звернення до програми та спільно шукати кошти, у тому числі, міжнародні.

Члени комісії рекомендували внести вказані у зверненні пропозиції до діючої програми.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі