Тетянин день: Історія і прикмети свята

Джерело: 112 Україна

В Україні 25 січня відзначають День святої Тетяни - мучениці, яка постраждала за віру в часи Римської імперії. Довгий час в Україні цей день відзначається як неофіційний День студентів.

Історія святої Тетяни

Свята Тетяна була дочкою римського проконсула, побожного християнина, яка таємно прийняла християнство і була страчена в 225 році (за іншими даними - в 226 або 230 році) після відмови повернутися до попередньої віри.

Батько святої Тетяни був шанованим римлянином, проконсулом, але в той же час - таємним християнином. У молодому віці Тетяна вирішила присвятити своє життя Ісусу і прожити його в непорушеному дівоцтві. Згодом її долучили до посвячених Богу жінок-діаконіс римської церкви.

Великомучениця постраждала під час гоніння на християн при імператорі Олександрі Севері. Її схопили і привели в язичницький храм Аполлона, де примушували принести жертву поганському ідолу. Коли вона відмовилася, святу Тетяну жорстоко катували, проте твердість її віри і терпіння були непохитні. Згідно з переказами, тортури, яким піддавали святу Тетяну, або не завдавали їй шкоди, або за ніч сліди їх безслідно зникали, або самі мучителі страждали від ударів, які наносилися невидимою рукою.

Уражені стійкістю святої, її мучителі самі прийняли християнство, а голодний лев, який був випущений на святу Тетяну на арені цирку, почав лащитися до неї. У підсумку, перелякані гонителі засудили мученицю на страту мечем. Разом з нею був страчений і її батько.

Тетянин день як День всіх студентів

25 січня, у день великомучениці Тетяни, у 1755 році російська імператриця Єлизавета створила у Москві університет. Тож свято асоціюється із днем студентства.

З 60-70 років XIX століття "Тетянин день" став традиційним студентським святом в Росії. До того ж, з нього починалися канікули, і саме цю подію студентське братство завжди відзначало весело і шумно. Незважаючи на те, що свято має російські корені, а в Україні є офіційне свято, що відзначається 17 листопада, святкування Дня Тетяни як Дня студентів збереглося донині.

Прикмети цього дня

У народі кажуть, що в цей день сонце повертає до літа, а зима - до морозів. Якщо день буде сонячним, то рано повернуться птахи, якщо сніг піде, то літо буде дощовим, а якщо вдарять морози - літо буде теплим.

У давнину 25 січня дівчата з допомогою всіляких хитрощів намагалися принадити женихів, для чого розстеляли біля дверей будинку спеціальний килимок: хто об цю підстилка у свято повитирає ноги, той в будинку дівчини буде частим гостем.

Мрійниці, які хотіли вийти заміж, також майстрували мітлу, яку намагалися залишити в будинку бажаного нареченого - і так, щоб свекруха не знайшла. Втім, досвідчені матері сімейств про цей звичай знали і на поріг пускали далеко не кожну дівчину. Вважалося, що дівчинка, яка народилася в Тетянин день, буде гарною господинею і таку будь-хто візьме заміж.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі