(Не)відомі волиняни: український математик Михайло Кравчук

(Не)відомі волиняни: український математик Михайло Кравчук
  1. Новина відноситься до:

У Завокзальному житловому районі Луцька є вулиця Кравчука, але не всі її мешканці знають про якого Кравчука йдеться. Насправді, йдеться про українського математика Михайла Кравчука, який є волинянином і навіть певний період свого  життя провів у Луцьку.


Михайло Кравчук народився 27 вересня 1892 року у селі Човниці Ківерцівського повіту на Волині (сучасна назва Човниця Ківерцівського району Волинської області). Батько – Пилип Кравчук мав вищу освіту, адже закінчив Петровсько-Розумовську академію в Москві. Мати Фредеріка працювала гувернанткою в Рафалівці, знала кілька іноземних мов. В родині було четверо дітей: Костянтин, Вікторія, Михайло та Єва. Мати з дитинства навчала дітей іноземних мов, проте в сім’ї розмовляли лише українською.

В 1901 році родина переїхала до Луцька. Саме там Михайло вступає до гімназії, яку закінчує із золотою медаллю.

В цей період Михайло захоплюється математикою і пов’язує з нею майбутнє життя. В 1910 році він стає студентом математичного відділення фізико-математичного факультету університету св. Володимира у Києві. Студент М. Кравчук підтримував ідею національного відродження. Він любив проводити вечори в Українському клубі, у Народному домі на Лук'янівці. У 1914 році Михайло закінчує університет з дипломом 1-го ступеня, але не зупиняється на досягнутому.

Луцька чоловіча гімназія розташовувалася у будівлі колишнього бернардинського монастиря. Фото з Націольного бібліотеки Польщі

Червоний корпус (Університет святого Володимира) 100 років тому, starkiev.com

У 1915-1916 роках Михайло перебуває в Москві, працює в столичних бібліотеках, відвідує лекції відомих математиків та наукові семінари.

В 1917 році Михайло Кравчук повертається до Києва і як свідомий патріот викладає математичні дисципліни у новостворених українських гімназіях та Українському народному університеті.

В 1918 році він одружується з дружиною Есфірою, з якою переїжджає  жити в село Саварці на Богуславщині, де працює директором школи та вчителем. В сім’ї народжується двоє дітей: син Євген (1925) та донька Наталка (1930 ). Окрім педагогічної діяльності, Михайло разом з дружиною створюють в селі драматичний гурток, де самі беруть активну участь.

В 1920-х роках Михайло повертається до Києва і продовжує займатись науковою діяльністю. В 1924 році він блискуче захищає докторську дисертацію на тему «Про квадратичні форми та лінійні перетворення», через рік йому присвоїли звання професора. В 1928 році Кравчук відвідує конгрес математиків в Італії. В 1929 році його обирають академіком.

В 1935 році Михайло Пилипович був членом управи Київського інституту народної освіти, деканом факультету професійної освіти, організатором першої в Україні математичної олімпіади школярів.

На семінарі (червень, 1935), kravchukm.narod.ru

Михайло Кравчук з родиною в Одесі, 1935. Зліва направо: син Євген, Михайло Кравчук із дочкою Наталкою, дружина Есфір Йосипівна, kravchukm.narod.ru

Михайло Кравчук. Фото з Вікіпедії

В 1937 році у республіканській пресі з'являються перші розгромні статті проти Михайла Кравчука. І як наслідок, 21 лютого 1938 року його арештували. Волинянина звинуватили в контрреволюційних діях, називали націоналістом та шпигуном. 23 вересня 1938 року Кравчука засудили на 20 років тюремного ув’язнення та позбавили політичних прав на 5 років. 9 березня 1942 року Михайло Кравчук помер у Магадані.

15 вересня 1956 року за низкою клопотань дружини Михайла Кравчука – Есфіри, вченого було реабілітовано «за відсутністю складу злочину», а в 1992 році навіть поновлено в складі дійсних членів Академії наук України.

Найбільше  місце  у  науковій  спадщині Михайла Кравчука займають дослідження з теорії диференціальних  та  інтегральних  рівнянь. Михайло Кравчук вважається одним із засновників електронно-обчислювальної машини.

Михайло Кравчук був членом Наукового товариства ім. Т. Шевченка (Львів), німецького, французького, італійського математичних товариств.

20 вересня 2012 року Національний банк України увів в обіг пам'ятну монету номіналом 2 гривні, присвячену М. П. Кравчуку.

Пам'ятник Михайлу Кравчуку у Києві. Фото з Вікіпедії

Монета, reibert.info

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Lodomeria (Тетяна Яцечко-Блаженко)

Коментарі