Як лучани пірнали у крижану воду

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Сотні вірян прийшли на Теремнівський став для того, аби освятити воду, умитись нею, а дехто – пірнути в крижану водуз нагоди свята Хрещення Господнього.

Дійство розпочалось об 11:00 - у місцевому храмі Воздвиження Хреста Господнього УПЦ МП розпочалась Божественна літургія, приурочена до світлого свята. Після чого люди, разом зі священнослужителями, пішли на став, що знаходиться поруч.

Попередньо там прорізали отвір у кризі в формі хреста, а поруч – ополонку для занурювання. Після молитви всі охочі могли набрати свяченої води та навіть умитись у воді, яка, за повір’ями, цього дня особлива – дарує здоров’я на цілий рік.

Чимало людей захотіли не лише вмити руки та обличчя, але й зануритись у крижану воду повністю. Купатись у зимовій воді зібрались лучани будь-якого віку – від дітлахів до людей поважного віку. Ті, хто занурюються на Водохреще вже не вперше, кажуть, що для непідготовленого організму така процедура може стати стресом. Відтак, рекомендують готуватись до ритуалу.

Також додають, що алкоголь ні до купання, ні після, не гріє, хоч відчуття тепла на деякий час і з’являється. Проте, замість «50 грамів» оковитої рекомендують пити гарячий ромашковий чай з термоса та не забутись ретельно обтертись після купання.

На місці освячення чергувала бригада рятувальників, проте їхня допомога цього разу не знадобилась.

Цього року до «водохрещенських купань» приєдналися і представники громадського формування «Варта порядку». Хлопці зізнаються, що пірнають у крижану воду протягом року, однак на Водохреща це занурення є особливим.
 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі