Українському гімну – 25 років

Джерело: Факти

15 січня виповнилося 25 років з того моменту, як Верховна Рада ухвалила офіційну музичну редакцію Державного гімну. Історія гімну України бере початок з XIX сторіччя, коли український поет і фольклорист Павло Чубинський восени 1862 року написав текст пісні "Ще не вмерла Україна", а вже за рік на ці слова було написано музику отцем Михайлом Вербицьким.

Український гімн один із найкрасивіших у світі: він урочистий, водночас ліричний, міць поєдналася в ньому з ніжністю, він закликає до бою і вчить бути господарями на своїй землі.

Його співали мільйони українців на Майдані.

Гімн став символом опору російським окупантам у Криму, коли курсанти-нахімовці заспівали український славень, не зрадивши Батьківщини. І в найтяжчі миті на передовій, бійці співають або слухають гімн.

«Той, хто співав гімн, і це почула радянська влада, вона за це судила. До 7 років і 5 заслання, за статтею антирадянської пропаганди», – розповідає народний депутат Верховної Ради І скликання, Левко Лук’яненко.

Вірш “Ще не вмерла Україна”, Павло Чубинський написав 1862 року. Однак уся його історія драматична, так само, як і українська. Навіть за часів незалежності голосування за гімн стало справжнім випробуванням для демократичних сил.

Адже Радянський Союз розпався, а комуністична більшість в українському парламенті залишилася.

«У ВР була величезна фракція комуністів, вони все гальмували, що утверджувало державність. Вони хотіли, щоб його взагалі не прийняли, щоб його не було», – згадує Левко Лук’яненко.

А 2003 року змінили перший рядок. Загалом у гімні 3 куплети.

Наш гімн один із найкрасивіших у світі.

Він сильний і водночас ніжний, він простий, але він мобілізує і надихає.

А ще торкає найглибші струни душі, бо музика написана церковним композитором Михайлом Вербицьким, вона світська та з духовними мотивами.

Зауважимо, що з 1992 року "Ще не вмерла України ні Слава, ні Воля" є офіційним Державним гімном України, щоправда у парламенті неодноразово лунали пропозиції відредагувати гімн чи то взагалі змінити. Однак, як би там не було, ця пісня вже 25 років залишається символом незалежності та свободи, наголошує видання. Пропонуємо Вашій увазі найяскравіші версії українського славню, які було зроблено упродовж останніх років.

Версія на віолончелі

Таким чином український гімн виконав воїн з позивним "Мартін".

Гімн на бандурі

Надзвичайно пронизлива версія національного гімну, яку виконує бандурист.

"Ще не вмерла" на трубі

Заграв так гімн, іноземний студент, що навчається у Тернопільському університеті.

Рок-версія гімну

Микита Рубченко продемонстрував, як би лунав український гімн, якби його виконували рок-музиканти.

Гімн на Красній площі

Окрім того, що гімн України було виконано на найбільш українському інструменті – сопілці, так ще й його виконали на головному символі Росії – Красній площі.

Гімн на Майдані

1 січня 2014 року в Києві на Майдані Незалежності близько 500 тисяч українців хором заспівали гімн України.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі