У Колодяжному готуються до «Різдва у Косачів»

Джерело: День

Цього року традиційне свято «Різдво у Косачів»  в Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбудеться в новому форматі. Якщо в минулі роки ставили вистави за творами Лесі Українки і Олени Пчілки, виступав музейний ляльковий театр, звучали колядки, які у волинських селах записала Олена Пчілка, то нині тема заходу має назву «Різдво у Косачів: Різдвяне послання Косачівського дому для учасників АТО».

Проте традиції новорічно-різдвяних свят Косачів  будуть збережені. Адже відомо, що на Різдво треба робити добрі справи. 

Косачі традиційно ставили дві ялинки на Різдво, одну для власної родини, а на іншу запрошували дітей колодяжненських селян, яких пригощали, обдаровували, яким готували цікаву розважальну програму.

Темі різдвяного і не тільки різдвяного добра присвячені і твори матері Лесі Українки Олени Пчілки.

Виконувач обов’язків завідувача Колодяжненського музею Лесі Українки Ольга Бойко каже, що під час цьогорічного «Різдва у Косачів» діти місцевої школи та всі, хто побажає до них приєднатися, прикрашатимуть пряники, які працівники музею, родини колодяжненців напечуть удома. Пряники та інші сувеніри сформують у  подарунки, їх разом із зібраним теплим одягом, продуктами місцевий волонтер відвезе у зону неоголошеної війни українським військовим.

Тому і днем проведення свята «Різдво у Косачів» визначили 11 січня, бо 12-го волонтер їде на схід. Звичайно, що звучатимуть на святі колядки, нові і старі, ще ті,які співали у різдвяні дні самі Косачі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Наталія Малімон

Коментарі