Луцьк буденний: вулиця На Таборищі

Луцьк буденний: вулиця На Таборищі

Вулиця На Таборищі, що пролягає між вулицями Шопена і Нестора Бурчака, в Луцьку вже набула певної слави через свою назву.

Історія цього місця тягнеться щонайменше з ХІХ століття. Як пише краєзнавець Вальдемар Пясецький, тут свого часу було вибране місце для військових навчань. Згодом місце стали називати Таборищем – бо тут таборувалися війська. Якщо Луцьк XVII століття можна назвати суцільним монастирем через велику кількість релігійних католицьких орденів, кожен з яких мав свій монастир у місті, то в ХІХ столітті це було місто військових. 

Мабуть, через горбистий рельєф і річку Сапалаївку поруч було вирішено проводити літні навчання саме тут. До того ж, воно розташовувалося неподалік самого міста і казарм. Проте місто з часом територіально розширювалося, тому місце таборування посувалося все далі. Ділянка ж таборищ була перспективною для міської забудови.

На початку 1924 року затвердили державну програму будівництва житла для державних службовців. Програма торкалася майже півсотні міст та містечок у східних воєводствах. Для цієї мети міністерство фінансів виділило величезний кредит. Щоб трохи здешевити і прискорити будівництво, планувалося, що будуть розроблені типові проекти, які будівельники будуть втілювати на місцях. До розробки притягнули майже 20 архітекторів та інженерів.

У Луцьку будували квартал, запроектований Теодором Бурше, який був випускником архітектурного факультету Варшавської політехніки. Його називали kolonia urzędnicza, урядова колонія.

Луцький проект Теодора Бурше на стадії планів був грандіознішим, ніж той, що вдалося реалізувати. На краще – замість суцільної території з будинками, півплощі відвели на парк. Так, по одну сторону вулиці Листопадового повстання почали проектувати квартал, а з іншої – парк з доріжками, які серпантином оперізували територію. На доріжках стояли лавочки, а приблизно по центру парку – фонтан. Сьогодні це зелена ділянка біля дитячої залізниці.

Урядова колонія була прогресивна не тільки з тієї точки зору, що це був район комплексного підходу забудови, застосований в Луцьку вперше, а й тому, що містила водо-каналізаційну мережу, хоча централізований міський водогін тоді тільки проектувався. Однією з вулиць урядового містечка була Мінкевича, яку в радянський час перейменували на Чекістів. На колишній урядовій колонії збудували 5-поверхові будинки.

З 1991 року цій вулиці дали назву На Таборищі. Будинки на вулиці Літній, біля Палацу учнівської молоді, Волинський краєзнавчий музей та напроти нього – це також забудова урядового кварталу.

Читати більше § Урядова колонія: оригінальний куточок міжвоєнного Луцька

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі