Палаци Волині: незнана Урвенна

Палаци Волині: незнана Урвенна
  1. Новина відноситься до:

Урвенна – невелике село у Здолбунівському районі Рівненської області, в якому проживає кількасот чоловік. Припускають, що назва села походить від болотища Урва на східній околиці поселення.

У XVI столітті і пізніше Урвенна входила до обширних володінь Острозьких. На початку ХІХ століття власником села був маршалок рівненського повіту Віталіс Порчинський. Він не належав до числа багатих людей, але був добрим господарем і цілком спроможним збудувати невеликий палац і закласти біля нього парк.

У 1827 році палац в Урвенні уже був збудований. Як описував сучасник будівництва Шимон Конопацький, «палацик в Урвенні прославився на всю околицю через свою милу архітектуру і внутрішню оздобу. Англійський парк, який його оточував, формував цілісність з палацом».

Його зобразив на малюнку Генріх Пеєр, а потім і Наполеон Орда.

Палац в Урвенні на малюнку Генріха Пеєра

Палац на малюнку Наполеона Орди. Зображення з книги Романа Афтаназі Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej

Шляхетська Волинь на малюнках загадкового австрійця

Палац, збудований Порчинським, був двоповерховою спорудою у стилі класицизму. По центру містився 4-колонний портик. Колони іонічного ордеру по центру перетиналися балконом другого поверху. Весь будинок накривав високий дах.

Парк розташовувався перед головним фасадом. В’їжджали на територію через арковий мурований місток. Точно невідомо за яких обставин в першій половині ХІХ століття збудували ще один корпус біля палацу.

У 1879 році маєток розділили між двома чехами-колоністами. В повоєнний час до палацу зробили добудову, на місці парку звели нові будинки. Сьогодні давній палац використовується як житловий будинок, другий корпус занепадає і руйнується.

Сучасний стан палацу. Фото з книги "Wołyń. Przewodnik po Ukrainie Zachodniej" Ґжеґожа Ронковського

Інший корпус. Фото 1ua.com.ua

Фото з ishchuk.net

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі