Система абсурду. Як виглядали радянські бункери

Система абсурду. Як виглядали радянські бункери
  1. Новина відноситься до:

Британський фотограф Баррі Фальк відвідав стилізований радянський бункер у Литві.

Фотограф займається документальними проектами про міські простори і периферійні зони, які пов’язані з чимось травматичним. Його увагу привертають речі, викликані «порушенням станів розуму» у міських та сільських пейзажах. Останнім часом Баррі Фальк працює в Польщі та балтійських країнах. Його цікавить, як у цих країнах працює суспільна пам’ять і колективні трагедії.

Учасник виставок у Великій Британії, Росії та Італії. Співпрацював з ВВС, Calvert Journal, View Magazine, член колективу МАР6.


У жовтні 2015 року я відвідав Литву в рамках проекту вивчення історичної пам’яті. Мені було цікаво дослідити вплив радянської окупації на балтійські країни між 1944 та 1991 роками. Для цієї мети я відвідав радянський бункер, розташований в приміщенні колишнього телекомунікаційного центру в місті Неменчине. Його збудували у 1985 році, і за кілька років занедбали, коли росіяни покинули Литву.


Власником радянського бункера сьогодні є Міндаугас. Він перетворив сховище у своєрідний музей окупації. Наповнив кімнати предметами радянського побуту – тим усім, що необхідно для комфортного перебування у сховищі.

Декорації вражають: червона кімната з бюстом Леніна, кімната для допитів, гінекологічне крісло зі щипцями. Є навіть магазин, де «продаються» радянські харчі. Усе це Міндаугас скуповував на місцевий ринках. Власник проводить екскурсії, які більше схожі на моновиставу.

Укінці екскурсії актор питає, чи подобається людям свобода. І дає цим чіткий меседж: абсурд минулого треба пам’ятати, щоб більше його не повторити.

Сайт автора і джерело фото

Портрет фотографа - birdinflight

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі