(Не)відомі волиняни: архітектор для еліти Фелікс Гонсьоровський

(Не)відомі волиняни: архітектор для еліти Фелікс Гонсьоровський
  1. Новина відноситься до:

12 листопада 1815 року в місті Луцьку в шляхетській родині народився Фелікс Вікентійович Гонсьоровський. У майбутньому він став відомим архітектором, що спроектував понад сімдесят будівель в Одесі.

Вищу освіту здобув у Варшаві. Навчаючись в польській столиці, Фелікс брав участь в розробці варшавського готелю «Англійський».

В 1848 році він прибув до Одеси і зразу отримав замовлення розробити проект римо-католицького костелу Успіння Пресвятої Богородиці на вулиці Катерининській №33. До проектування також долучився італійський архітектор Франц Моранді. За 5 років храм уже був завершений.

Фото з archodessa.com

Починаючи з 1850-х років Гонсьоровський став одним із перших проектувати в Одесі розкішні палаци для місцевих аристократів. Його робота користувалась неймовірним попитом серед одеситів. Споруди Гонсьоровського розташовані переважно в центральній частині міста. В листуванні його часто згадують як «маестро палаццо» або «архітектор для еліти».

В 1851-1852 роках він спроектував для родини польського шляхтича Зенона Бжозовського палац у стилі ранньої англійської готики, відомий як «Шахський палац», розташований в кінці Приморського бульвару.

Фото viknaodessa.od.ua

Фото touristclub.kiev.ua

Із 1853 року він перебував на посаді архітектора Одеського піклувального комітету про тюрми, в період 1858-1859 pоків був архітектором жіночого благодійного товариства. Гонсьоровського обрали гласним (депутатом) першої одеської міської думи. Із 1873 року працював техніком господарсько-будівельного відділення при Розпорядчій думі.

Гонсьоровський був автором таких будівель, як палац Рафаловича (пізніше Одеське відділення Російського для зовнішньої торгівлі банку), особняк Новикова, будинок Грубера, особняк родини Анатра, Готель «Імперіал», комерційне училище на вул. Преображенській №8, Олександрівський дитячий притулок, Археологічний музей і публічна бібліотека на Біржовій площі (1883 p.), віадук-міст через Карантинну балку по вул. Грецькій та багато інших. До сьогодні в Одесі на деяких будинках можна знайти табличку з прізвищем Гонсьоровського.

З будинку на вулиці Канатній

Вів активне громадське життя. Фелікс Гонсіоровський був членом Товариства сільського господарства півдня Росії і одним із засновників Одеського товариства красних мистецтв.

В 1890 році архітектор Гонсьоровський за станом здоров’я покинув Одесу і 15 квітня 1891 (1894?) року за невідомих обставин помер на станції міста Об в Росії. На жаль, до наших часів не збереглось жодного портрета відомого земляка.

Пам’яттю про відомого зодчого залишились його творіння, які може переглянути кожен, відвідуючи Одесу. Значна частина творінь нашого земляка за категорією місцевого значення занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Міст на Канатній

Археологічний музей Одеси. static.panoramio.com

Особняк родини Анатра. sergekot.com

У 2016 році в Одесі відбулася виставка, присвячена архітектору.

Фото виставки з informer.od.ua

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Lodomeria (Тетяна Яцечко-Блаженко)

Коментарі