Україна-Польща: на рівні громадян немає проблем. Історикам – потрібен діалог

Джерело: Gazeta.ua

Українсько-польські стосунки нормалізує діалог між громадянами

— Непорозуміння між Польщею та Україною можливо подолати створенням україно-польської інституції, — говорить польський історик Павел Коваль, 41 рік. — Обмін інформацією і спільна робота наших науковців можуть розвантажити політиків від вирішення історичних питань.

Минулої п'ятниці в Києві відбувся круглий стіл "Як розмінувати українсько-польську історію". У заході взяли участь два десятки істориків і політиків обох держав. Того дня президент України Петро Порошенко перебував у Польщі з офіційним візитом.

— У вирішенні історичного питання потрібно збільшити участь громадянського суспільства, — вважає польський дослідник Томаш Стриєк. — 10 років тому в нас з'явився термін "політика пам'яті". Говорили, що треба забрати історію в істориків і віддати її суспільству. Польща величезні гроші витрачає на музеї та інституції націо­нальної пам'яті. Нашим державам потрібні публічні дискусії щодо подолання історичних конфліктів.

22 липня цього року Сейм Польщі визнав геноцидом проти поляків українсько-польський конфлікт на Волині під час Другої світової війни.

— Для мене це не просто питання відносин між країнами, адже я родом із Волині, — каже голова Аграрної партії України Віталій Скоцик, 44 роки. — Українсько-польські стосунки для мене — це першою чергою стосунки між людьми. Сьогодні на рівні громадян у нас немає великих проблем. Необхідна дискусія серед істориків.

Друге — спільні цілі. Безпека для наших країн є зараз пріоритетом.

Також важливий діалог між людьми. Він має бути постійним. Це третє.

Четвертий крок — сприяння молодому поколінню. Сотні тисяч українських студентів навчаються в Польщі. Важливо, щоб і поляки за програмами обміну могли більше знайомитися з Україною. Варто діяти в обох напрямках рівноцінно.

П'ятим кроком має бути створення українсько-польської фундації. Вона могла б стати основою для обміну молоддю і культурного розвитку.

Довідка. Волинська трагедія - продовження українсько-польської війни. Розпочалась після проголошення ЗУНР ще 1918 році. Бажання українців мати власну державу не сподобалась полякам. Європа ж виступила на їхньому боці. А згодом і більшовики визнали за Польщею цю територію. Все завдяки спільним військовим діям українців і поляків. І саме на цвинтарі, куди йшли українці з ходою, спочивають ті, хто допоміг полякам здобути незалежність. Втратою своєї. І саме біля нього, за іронією долі, польські націоналісти вимагали від українців покаяння за 1943 рік. Як і тоді, так і зараз, Кремль лише потирає руки. І чекає поки українці, і поляки розсваряться, кажуть наші історики.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Вікторія ТОПАЛА

Коментарі