Недогляд та автомобілі: що руйнує «Лесин ясен» у Луцьку

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Пам’ятка природи, під якою Леся Українка гадала думи, поступово руйнується. Науковці Волині дослідили, що цьому процесу, окрім природного старіння, сприяє й неналежний догляд за деревом та парковки.

Нагадаємо, Лесин ясен – це пам’ятка природи, яка росте біля будинку, де мешкала видатна українська поетеса Леся Українка. Зона охорони знаходиться на земельній ділянці площею 0,01 гектара. Вік дерева оцінюють у більш як 200 років, повідомляє інформаційне агентство «Волинські новини».

Досліджували ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Лесин ясен», який знаходиться в Луцьку на вулиці Кафедральній, комісія із кафедри лісового та садово-паркового господарства Східноєвропейського університету імені Лесі Українки.

При обстеженні науковці встановили, що дерево не огороджене. Його висота становить 20 метрів, діаметр стовбура на висоті 1,3 метра - 140 см. Біля дерева є інформаційно-охоронний знак затвердженого зразка.

Щодо стану самого дерева, то на верхівці крони є всохлі тонкі гілки, які займають приблизно до 10%. Одне з крупних розгалужень стовбура в попередні роки зрізали через усихання. В основі стовбура утворилось два дупла, які зацементували. Втім, через велику щілини, у які потрапляє вода та згодом замерзає, дерево швидко руйнується.

Територія розташування памʼятки знаходиться поблизу місць стоянки автомобілів, що є додатковим стресоутворюючим фактором. Тому, вважають науковці, загроз зникненню дерева чимало.

Загалом, експертна комісія вважає, що стан дерева задовільний із ознаками середнього ступеня дигресії.

Аби зберегти дерево у якнайкращому стані, комісія рекомендує обрізувати всохлі гілки. Окрім того, експерти наполягають на тому, що потрібно перенести стоянку автомобілів в інше місце для усунення шкідливого впливу газів на дерево.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі