Лучанам покажуть казку-притчу для дорослих

Театр імені Марії Заньковецької 1 грудня презентує у Луцьку казку-притчу для дорослих «Голий король».

П’єса «Голий король» російського драматурга радянського періоду Євгена Шварца написана за мотивами трьох казок Андерсена – «Свинопас», «Принцеса на горошині» та «Нове плаття для короля» 1934 року. Вперше п’єсу видали і поставили через два роки після його смерті – 1960-го, і саме цей твір приніс Шварцу славу.

«Голий король» є одним з його найвідоміших творів, у якому на основі казкової історії бачимо багатовимірну філософію, що стосується саме дорослої аудиторії. Сатиричне сприйняття дійсності, людини у суспільстві, абсурдність і незлагодженість світобудови – у дусі часу міжвоєнного періоду ХХ століття, що, нажаль, не втратило актуальності й для нас сьогодні.

«У п’єсі йдеться про те, як свинопас на благородне ім’я Генріх закохується в принцесу та причаровує її. За дива пустого казанка привселюдно виманює 1000 поцілунків красуні й обіцяє їй весілля. Батько ж король від свиней подалі відправляє дочку до сусіднього монарха для шлюбу, який й виявить свинську породу людського роду. Справжність принцеси перевірено – не спиться її на горошині, й жених у захваті від принад нареченої, але… Король – голий. А принцеси не одружуються з, хай навіть дуже багатими, але привселюдно визнаними самодурами.

«Це й забезпечить казці щасливий кінець. Хоча не лише це – не забуваймо про любов. Цинічність й іронія – те, чим виживає людина сьогодення. Можливо, зараз не час для казок, тому жанр визначено – «притча» як сміливі люди боролися за примарне щастя у світі, зовсім для щастя не створеному. Воно лише ввижається у майбутті, перетворюючись у субстанцію нестатичну. Тому усміхнені й задоволені обличчя найчастіше зустрічаємо у мандрівників – дорогами, уявою, казками.

Тема влади та її відповідності моральним, етичним, ментальним ідеалам провідна у творі, але привабливість та гострота її глибше: слабкодухість і плазування в душі кожного з тих, кого в п’єсі названо придворними, підданими. Можна скільки завгодно королів вигнати, але тільки коли Генрихів стане більшість – суспільство може сподіватися позитивних змін», - пише Тетяна Батецька про відомий твір.

Місце: Волинський академічний обласний музично-драматичний театр імені Т.Г.Шевченка.

Дата: 1 грудня

Час: 19.00.

Квитки можна придбати в касі драмтеатру з 13 до 18 годин.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі