Перші спроби об’єднання громад: хто до кого

  1. Новина відноситься до:

Процедура об’єднання територіальних громад складна і вимагає затрат часу.

Про це розповів експерт Офісу реформ Олег Герасимчук під час наради при голові облдержадміністраці Володимирові Гунчику, повідомляє прес-служба відомства.

За словами Герасимчука, першим прикладом проведення такої процедури стане Оваднівська громада Володимир-Волинського р-ну, за рішення про об’єднання якої вже проголосували депутати облради під час 36-го пленарного сесійного засідання. Тож село Гайки Турійського р-ну планує об’єднатися з селами Володимир-Волинського. А зміна меж районів, як відомо, – у компетенції Верховної Ради України.

Крім того, такі зміни передбачені ще в кількох громадах. Із центром у селі Липини Луцького р-ну планують об’єднатися дві сільські ради Ківерцівського: Борохівська та Прилуцька; Городинська сільська рада Рожищенського хоче приєднатися до громади з центром у смт Торчин Луцького р-ну; Миляновичівська та Ружинська сільські ради (Турійський р-н) можуть відійти до Люблинецької громади (Ковельський р-н), а Почапівська та Зачернецька Любомльського р-ну – до Луківської громади (Турійський р-н).

Олег Герасимчук зазначив, що рішення місцевої громади виноситься на розгляд спочатку районної, потім обласної ради. При чому паралельно відповідні документи складають РДА та Волинська ОДА, а на розгляд облради проект рішення подається разом із проектом землеустрою. Для розгляду ж питання депутатами ВР необхідна ще й експертиза Держгеокадастру.

А зважаючи на те, що, наприклад, лише в Турійському р-ні відбувається кілька змін, то варто розпочати цю роботу синхронно, уточнивши, чи такими вже остаточно лишатимуться межі, аби згодом не виносити на розгляд питання про той самий район, - запевнив експерт.

Крім того, Олег Герасимчук нагадав: зараз необхідно активізувати роботу над підготовкою документів, що стосуються змін до Перспективного плану, аби же під час чергової сесії облради депутати могли проголосувати за відповідні рішення.

Зі свого боку Офіс реформ готовий долучитися і допомогти консультативно. Тож громади, за потреби, можуть запрошувати експертів на зустрічі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі