5 цвинтарів України, які варто відвідати восени. ФОТО

Джерело: 24 канал

Осінь навіяла меланхолійний настрій і хочеться подумати про вічне? Тож у День всіх святих, який католики святкують 1 листопада, пропонуємо читачам підбірку найдивовижніших, найвизначніших та найгарніших кладовищ в Україні.

Мандрівка до кожного із цих кладовищ не забере у вас багато часу і грошей. Натомість подарує незабутні враження і внутрішній спокій. А якщо вам пощастить потрапити на екскурсію у День всіх святих, 1 листопада, то вас зачарують сотні лампадок…

Байкове кладовище

Де: Київ, Голосіївський район

Поховані: Михайло Грушевський, В'ячеслав Чорновіл, Валерій Лобановський, Андрій Гусін, Богдан Ступка, Ігор Пелих.

Байкове кладовище – одне з найстарших у столиці. Перші поховання тут датовані 1834 роком. На території цвинтаря можна знайти близько 20 унікальних склепів, які побудовані за давніми традиціями. Усі вони різні, крім того чимало з них побудували відомі архітектори.

Гуляючи поміж могилами, ви можете відвідати поховання відомих людей: від письменників до спортсменів. Тут ви зможете вшанувати пам'ять Михайла Грушевського та Миколи Міхновського, Володимира Сосюри та Лесі Українки, Миколи Лисенка та Миколи Мозгового, Марії Заньковецької та Богдана Ступки та багатьох-багатьох інших визначних українців.

Личаківський цвинтар

Де: Львів, Личаківський район

Поховані: Сергій Кузьмінський (Кузя), Юрій Вербицький, Сергій Кульчицький

Цвинтар з’явився наприкінці 18 століття і функціонує досі. Щоправда, нові поховання тут проводять рідко. Зараз кладовище займає площу у 40 гектарів. Тут розташовано 300 тисяч поховань!

Туристам тут буде що оглянути: на території Личаківського кладовища понад 2 тисячі гробівців, а на могилах близько півтисячі скульптур і рельєфів. Чимало з них несуть архітектурну цінність. Станом на сьогодні збереглося також 24 каплиці, які належать заможним, переважно з шляхетним корінням, родинам.

Тут ви також знайдете ряд військових меморіалів. Зараз на Личаківському цвинтарі свій останній прихисток знаходять й учасники АТО…

Прогулюючись пагорбами, на якому розташований цвинтар, ви можете побачити могили Івана Франка, Маркіяна Шашкевича, Соломії Крушельницької, Юрія Шухевича та інших.

Єврейське кладовище

Де: Чернівці, Шевченківський район

Поховані: перший єврейський міський голова міста Едуард Рейсс, Еліезер Штейнбарг

Потрапивши у Чернівці, кожен турист йде дивитися на прекрасний Чернівецький університет. А зовсім неподалік розташоване Єврейське кладовище. Воно є одним з найбільших старих єврейських кладовищ у Центральній та Східній Європі, що охороняються!

Зараз цвинтар займає 14,2 гектара. Тут турист зможе насолоджуватися справжнім різноманіттям стилів і форм надгробків. Часто авторами яких є відомі скульптори.

На цвинтарі також є 4 братські могили: єврейські солдати австралійської армії з Першої світової війни (1914-1918), турецькі солдати, румунські громадяни, які загинули у 1941-1942 роках, і єврейські цивільні, жертви Голокосту з 1941.

Зараз цвинтар у дещо занедбаному стані, однак саме це додає особливого колориту.

Єврейське кладовище також стало майданчиком для мистецьких подій. Наприклад, місцевий літературний фестиваль "Меридіан" проводить частину заходів на території цвинтаря.

Польське кладовище

Де: Житомир, Богунський район

Поховані: Юліуш Зарембський, перший польський льотчик Броніслав Мацієвич.

Кладовище засноване ще у 1801 році і є одним із найстаріших в Україні. Цвинтар прирівнюють до львівського Личаківського кладовища.

Тут поховані видатні діячі польської культури, які зробили внесок в розвиток міста. Також тут поховані представники знаних польських династій.

Прогулянку кладовищем дещо зіпсує той факт, що чимало унікальних пам’яток розграбовані та знищені. Так все ж кілька склепів збереглося, тож оглянути буде що.

На польському кладовищі у Житомирі люблять збиратися митці та представники різних субкультур.

Перший Християнський цвинтар

Де: Одеса, Приморський район

Поховані: Франц Боффо, Віра Желіховська, Віра Холодна.

Перший Християнський цвинтар або Старий Християнський цвинтар – це цілий комплекс кладовищ, який виник у перші роки заснування Одеси.

Зараз кладовища як такого не існує, лише окремі відновлені пам’ятки. Протягом 1929-34 років рішенням радянської влади цвинтар методично знищували. Більшовики вирішили розібрати надгробки і храм Всіх Святих. Поховання були розграбовані.

З особливим цинізмом, як це притаманно радянській владі, на місці кладовища відкрили Парк культури і відпочинку та зоопарк.

Далеко не усі родичі встигли забрати тіла своїх рідних, а тогочасна влада навіть не збиралася займатися перепохованням. Тож розважальний комплекс побудували просто на кістках. Навіть зараз серед трави можна знайти людські кісти…

За часів незалежності України цвинтар привернув увагу істориків, громадських організацій, журналістів. У 1998 році територію колишніх поховань включили у список історичних пам’яток. Зараз тут заборонено розміщувати будь-що крім меморіалів і парків.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі