Палаци Волині: ренесансний Несвіч

  1. Новина відноситься до:

Нагадаємо, на «Хроніках Любарта» – нова серія публікацій. Хочемо в ній звернути увагу на «палацову спадщину» краю. Будемо розповідати про те, коли і де виникали на Волині палацово-паркові ансамблі, хто і як їх будував; будемо показувати фотографії чи малюнки тих споруд, відображені у творчості переважно авторів ХІХ століття.

Читати більше Палаци Волині: вишуканий і величний Вишнівець

Палац, вважаємо, є певним символом елітарної культури краю, обійстям князівських, шляхетських родин, які через архітектуру і ландшафтне планування приносили модні й актуальні ідеї мистецтва Європи.

Палаців на Волині за всю історію було приблизно півтори сотні. Історія не зберегла нам більшості з них. Нищення під час світових воєн, радянські плюндрування і спричинена цим занедбаність і байдужість зіграли свою злу роль. Будемо розповідати і про те, чого уже не побачиш на власні очі, про забуті і вцілілі комплекси.

Село Несвіч розташоване у Луцькому районі за кільканадцять кілометрів від обласного центру. Вважається, що його було засновано в 1500 році як родове помістя князів Несвізьких. Після згасання роду поселення переходило у власність до інших магнатів.

Вигляд Несвіча на початку ХХ століття. Зображення з книги Романа Афтаназі Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej

На початку ХІХ століття маєток вже належав Маєвським. «Словник географічний королівства польського» подає інформацію, що в ХІХ столітті у Несвічі був великий став, наповнений рибою. На ставу розташовувалося кілька млинів. Водойма збереглася до нашого часу. На фермах успішно господарювали – цьому сприяли родючі ґрунти.

Немає точних відомостей, хто і коли збудував тут палац. Вважається, що він виник у другій половині ХІХ століття на місці якоїсь старішої споруди. Можливо, її перебудували під палац. До початку ХХ століття в Несвічі ще виднілися залишки давніх валів та ровів. У той час – від середини ХІХ віку – Несвіч належав роду Омецинських.

Палац був одноповерховим з головного фасаду і двоповерховим з двору. Мав риси класицизму та неоренесансу. Розташовувалася споруда на пагорбі над ставом край дороги, що вела з села до залізничної станції. Споруда була збудована з сірого тесаного каменя. На головному фасаді мав три чітко виділені частини – головний вхід, обрамлений колонами іонічного ордеру, з портиком, і бічні виступи-ризаліти, над якими вивищувалися гарно оздоблені пишні фронтони. Палац вражав своєю красою і витонченістю невеликого розміру усіх мандрівників, які тут бували.

Мабуть, єдина відома фотографія палацу. Зображення з книги Романа Афтаназі Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej

Про те, яким він був всередині, не збереглося жодних відомостей. Палац спалили під час Першої світової війни, проте стіни стояли ще до війни наступної. Останні з роду Омецинських у міжвоєнний час пристосували під житло складське приміщення поруч. Проте за описами, воно було облаштоване гарними меблями і порцеляною зі сріблом.

Про колишній маєток у Несвічі може нагадувати хіба великий ставок.

Ставок у Несвічі. Фото Громадське. Волинь

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі