(Не)відомі волиняни: незабутня Наталія Ужвій

  1. Новина відноситься до:

27 серпня 1898 року в місті Любомль народилась майбутня українська актриса театру та кіно Наталія Ужвій. Це була багатодітна селянська родина. Батька звали Михайло, а матір – Олена. Наталія мала п’ять братів та дві сестри.

В пошуках роботи батько перевозить сім’ю до столиці Польщі, де працює на залізниці. Саме тому першу освіту Наталія здобула в залізничному училищі.

Будинок, в якому народилась акторка, kp.ua

Після Першої світової війни родина Ужвій повертається на Волинь, а саме в Золотоношу на Рівненщині. Наталя знову вчиться, тепер вже на кравчиню. Крім того, активно займається самоосвітою, читає багато книг, і у шістнадцять років стає сільською вчителькою. Вона вчителювала в навколишніх селах, допоки не побачила виступ місцевого аматорського театру.

Театр і школа стали основою тодішнього життя. До слова, за шість років Наталія зіграла шістдесят п’ять ролей.

Наталія переїхала до міста Харкова. З 1926 по 1936 роки акторці вдалося працювати в легендарному театрі «Березіль» під керівництвом видатного українського режисера Леся Курбаса.

В 1926 році в Харкові Наталія вийшла заміж за поета, лідера українських футуристів Михайля Семенка. В 1927 році в сім’ї народився син Михайло. В 1930 році молода сім’я отримала свою першу квартиру по вулиці Червоних Письменників, 5. Але перший шлюб акторки не склався.

В 1926 році сталась знаменна подія в житті акторки – її перша роль в кіно. Дебют – радянський чорно-білий німий фільм 1926 року «П.К.П.» («Пілсудський купив Петлюру»). Другою кінострічкою з Наталією Ужвій став теж чорно-білий німий художній кінофільм «Тарас Трясило».

В 1936 році Наталія переїхала жити і працювати в Київ і стала актрисою Київського державного академічного українського драматичного театру імені Франка. Але пам'ять про Ужвій назавжди залишилась в Харкові. Скульптор Матвій Манізер створив скульптуру шевченківської Катерини за образом Ужвій. Тепер ця скульптура прикрашає центр Харкова.

Наталія Ужвій в бронзів образі шевченківської Катерини, valeriybolotov.at.ua

Другим чоловіком Наталії став Євген Пономаренко, який з юності захоплювався грою акторки і часто відвідував вистави з її участю.

Під час війни разом з театром перебувала в евакуації в Тамбові, потім в Семипалатинську і Ташкенті.

Під час Другої світової війни Наталія Ужвій продовжувала зйомки в кіно. Найбільший успіх принесла стрічка «Радуга». Виконавицю головної ролі Наталію було відзначено навіть Сталінською премією.

На легендарному Бродвеї в США понад три місяці стояли довгі черги за квитками на «Радугу». Більше того, фільм отримав головний приз Асоціації кінокритиків США як кращий іноземний фільм в американському прокаті 1944 року.

Наталія Ужвій разом з чоловіком та сином та другим чоловіком Євгеном Пономаренком, kp.ua

В 1951 році в родині сталась трагедія. Помер син Михайло, який мав необережність під час поїздки разом з артистами театру ім. І.Франка на гастролі в Ленінград пірнути у холодну Неву. Хлопець тоді навчався на п’ятому курсі факультету міжнародних відносин. Причиною смерті став менінгіт, від якого в ті часи не було ліків.

Померла актриса в Києві 22 липня 1986 року. Похована на Байковому кладовищі. Після смерті актриси на будинку, де вона жила в Києві, встановлено меморіальну дошку.

В репертуарі Ужвій близько 213 ролей у театрі і 20 в кінофільмах.

Національний банк України, продовжуючи серію «Видатні особистості України», 9 вересня 2008 року ввів у обіг ювілейну монету «Наталія Ужвій» номіналом 2 гривні, що виготовлена з нейзильберу.

Наталія Ужвій у віці 12, 18, 20, 28 років, valeriybolotov.at.ua

gymnasia-luboml.ucoz.ua

primetour.ua

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Lodomeria (Тетяна Яцечко-Блаженко)

Коментарі