День художника у Галереї мистецтв: враження про «Осінній салон»

Напередодні Дня художника у Галереї мистецтв Національної спілки художників України відкрився традиційний «Осінній салон» – очікувана подія як мистцями, так і шанувальниками прекрасного. Масштабна експозиція у Великій та Малій залах галерейного простору дає можливість отримати враження від насиченої візуальної інформації у представлених більш як 100 творах мистецтва від 52 мистців Волині.

Про це повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

«Художник дуже чутливий до краси, подій, самого життя. І творчість, цей процес – то є таїна. Художник робить внутрішній запит і багато речей пропускає через себе, шукаючи той імпульс, котрий так важливо вчасно виразити і віднайти для цього особливу мову. І це є той солодкий момент творчості!», – поділилася думками відома волинська художниця, педагог Галина Івашків перед початком презентації.
 



Святкова подія почалася з вітань народної художниці України Тетяни Галькун і заслуженого художника України Леоніда Литвина та вшанування спілчан-ювілярів Валентина Кирилкова, Анатолія Клімова, Леоніда Хведчука. Почесними грамотами, подяками Волинської обласної ради, Луцької міської ради також відзначені голова ВО НСХУ Володимир Марчук і мисткиня Тетяна Ядчук-Богомазова за плідний внесок у розвиток образотворчого мистецтва та визначні творчі здобутки.
 



Барвиста осіння палітра – а осінь-таки правдивий художник! – відобразилася у різноманітті тем, авторських інтерпретацій, жанрових і стилістичних вподобань визнаних професіоналів пензля, вільних художників і молодих мистців. Олійний живопис і акварель, мала скульптура і вишукана кераміка, батик і гобелен, змішані техніки-знахідки і провокативна інсталяція – повна свобода мистецького самовираження! У експозиції поєдналися краса природи і рефлексія на соціальні теми, вибухова колористика вражень контрастувала з лаконізмом стилізації, автентика народної традиції розгорнулася у фольк-модерні, а реалістичність емоцій досягалася виразністю абстракцій.
 

Литин Л. Весняний паводок

Ядчук-Мачинська О. Вечірнє сонце на Світязі

Куценко М. Осінь

Рубан З. Венеція. Сонячна Італія

Юр'єв Г. Ранет

Грицай О. Творчість

Ганейчук К. З серії КЛАСТЕРИ

Чугай Р. Портрет Сашка Ярмоли

Паламарчук А. Сніданок птаха

Черниш Г. Ікона на склі

Мозговенко Д. Без назви

Колодніцький В. Експонати

У своїх враженнях про експозицію Тетяна Галькун віднайшла влучні слова про роботи колег-художників: її вражають яскраві індивідуальності художниць Тетяни Ядчук-Богомазової і Оксани Ядчук-Мачинської, захоплює жива пластика скульптур Олександра Грицая, висока естетика кераміки Володимира Хижинського, енергетичні роботи Тетяни Мялковської. Пригадала вона щире захоплення творчістюСвітлани Костукевич, висловлене одним із глядачів: «Це ж справжня легенда!». Молодим художникам вона побажала вдумливої глибини у інтерпретаціях, відзначивши їхній жвавий відгук на соціальні теми. Мається на увазі «бурштинова тема» (Горбаль А. «Поліський бурштин»), серія робіт Артема Лук’янчука, зокрема його настінна інсталяція «Порожні стільці» та ін.
 

Ядчук-Богомазова. Повна чаша І

Хижинський В. Козак Мамай

Мялковська Т. Архетипи

Костукевич С. Галактика айстр

Горбаль А. Поліський бурштин

Лук'янчук А. Порожні стільці

Особливістю вернісажу стало жваве спілкування і обмін враженнями як художниками, так і глядачами, серед яких виявилося чимало відданих шанувальників волинських талантів, та й тих, для яких ця подія стала приємним відкриттям і шансом познайомитися особисто з авторами полотен.
 



Євген Ходаковський, архітектор, відзначив як особливо цікаве для себе дослідження Іштвана Куса«Пошук краси у відсутності», а відвідувачці Олені К. близькими емоційно виявилися «Пошуки гармонії»Олени Бурдаш. «Прекрасні квіти!», - так познайомилися глядачка Оксана Я. з художницею Юлією Гетьман.
 

Кус І. Пошук краси у відсутності

Бурдаш О. У пошуках гармонії

Гетьман Ю. Завжди весна

Цікаво, що глядачі активно долучилися до арт-діалогу і досить розлого висловилися стосовно експонованих творів мистецтва, відійшовши від звичної спрощеної опозиції «подобається – не подобається». Деякі твори були оцінені досить критично. Наприклад, викликали жваву дискусію мистецькі інтерпретації соціально-політичної тематики, які декому видались аж надто буквальними. Дивна річ! Інколи один і той же твір мистецтва викликає дуже різні, часом протилежні відгуки: спостерігала, як один глядач висловлював щирий захват, в той час, як інший – повне несприйняття авторського тлумачення. У цьому feedback, якого прагне істинний мистець, глядач Осіннього салону-2016 продемонстрував чудовий культурний бекграунд, безсумнівний досвід спілкування з сучасним малярством.

Олена Ш.: «Світязь» художниці Ядчук-Мачинської привернув увагу чистотою бірюзи та ніжністю рожевих відблисків. Здається, ніби бачиш прозорість води, чуєш шепіт очерету. Дуже гарно.Сюрреалістичний«DeepForest»

К. Матейка
 – ніби поєднання двох екосистем, які потерпають від людської байдужості, мовчазний крик про допомогу, що зазвичай знаходиться за межами бачення заглибленої у власний побут людини. Мабуть, для мене ця робота найцікавіша на осінньому вернісажі».

Оксана Я. про ці ж самі полотна: «Привернули увагу пейзажі Світязя Ядчук-Мачинської – водне плесо чудово грає барвами і викликає спокій умиротворення. І про картину-асоціацію, яка дає поживу для роздумів «DeepForest»

К. Матейка: морська тварина в лісовій гущавині – недоречність, розгубленість чи безпорадність в незвичному середовищі. Символізм буття, невластивого і безвихідного, коли часом блукаємо у лісі штучно створених перешкод і не бачимо очевидних речей».
 

Матейко К. Deep Forest

Лідія М.: «Насправді, робіт реально багато. Кожна з них впливає на мене як глядача аж надто по-різному, тому вважаю, що за один раз вдумливо оглянути, щось відчути важко, навіть неможливо. Потрібно прийти ще раз, коли у залах буде тиша. Та я не жалкую, що потрапила на презентацію, бо це реальна можливість побачити автора, висловити йому своє захоплення або поставити питання. Буває, минаєш декілька полотен, а потім погляд вихоплює щось незвичайне. Для мене сьогодні такими картинами стали роботи Олександра Юр’єва. Мене зачарував такий близький мені міський пейзаж, таке незвичайне поєднання кольорів».
 



Юр'єв О. Негода

Володимир П.: «Мені подобається подія! Для художників – можливість показати своє бачення світу, відчуття мистецтва та природи… Нам, глядачам, цікаво прийти і «перезавантажитись», подивитись навкруги очима мистців, отримати релакс і в той же час зарядитись гарними емоціями! Щодо робіт: Наталії Кумановської картина сподобалась. Скульптури Володимира Хижинського ніколи не залишають байдужим».
 

Кумановська Н. Луцький натюрморт

Оксана Я. : «Я звертаю увагу на кольорову гаму і гру світла, настрій картини, все це доповнюється асоціаціями, співзвучними моєму досвіду і світосприйняттю. Відзначила роботу Стельмащук А. «Портрет сестри», що нагадує роботи старовинних майстрів. Ніжна, прозора робота Дацюк І. «Троянда» – портрет дівчини просто фотографічний із легким шармом живопису. Портрети Чугая Р. стильні і експресивні, з приємним жовтогарячим колоритом. Одним із складних жанрів вважаю пейзаж. Захотілося затриматись біля полотна «Весняний паводок» Л. Литвина, яке гріє душу».
 



Сергій О.:«Втішає участь молодих імен, які серед тісноти визнаних метрів виборюють власний простір, вносять інші ракурси, власне бачення одвічного конфлікту «раціо» та «емоціо». Окремої уваги варті «динозаври» в цій царині. Велику повагу викликають майстри, котрі зростали творчо у часи соцреалізму і яким коштувало титанічних зусиль залишитися суб’єктами творчої дискусії, не дозволяючи

перетікання власної особистості у категорію «мобільних облаштунків» чужої п’єси, зберігши у собі Людину і не дозволивши кинути на себе тінь пристосуванця. Жовтень зібрав під одним дахом творчі доробки майстрів одного з найамбітніших ремесел. Яким видався врожай 2016 року? Чи виводить цей ресурс на новий горизонт ідей? Певно, що так!»
 



Осінь, ця особлива пора року і життя людини, налаштовує нас на філософський настрій споглядання, стишуючи поспіх буденності, і включає в нас «режим» переосмислення. Спраглому до якісних нових вражень, вдумливому і ерудованому глядачеві варто присвятити своє дозвілля перегляду експозиції мистецького звіту волинських художників Осінній салон, який триватиме ще протягом 3 тижнів у Галереї мистецтв НСХУ за адресою: вул. Лесі Українки 24 а. Вхід глядачам вільний завжди з 11 до 17 год. (крім понеділка, вівторка). Подальше обговорення експозиції вітається на сторінці події офіційного сайтуГалереї мистецтв.
 



Фото Марії Пилипчук, Володимира Марчука

Автори: Марія Пилипчук, відвідувачі Осіннього салону

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі